ellenőrzések

2018.03.13. 11:30

Tavaszi idény: elrajtol a gumicsere

Egyes becslések szerint a járművezetők közel 60 százaléka márciusban cseréli le a téli gumit, a személygépkocsiknál a gumiabroncs bordamélységének minimum 1,6 milliméter kell lennie. Megyénkben tavasszal újabb gépjármű ellenőrzést tart a rendőrség.

Harsányi Miklós

– Március végére  időzítem az autógumi cserét, ha már tartósan hét Celsius fok felett lesz a hőmérséklet – mondta Balogh Lajos kaposvári kamionsofőr. –  Rendszeresen ellenőrizni kell az állapotukat, az elöregedett, lekopott gumik életveszélyes lehetnek.

Koncz István, a Magyar Autóklub igazságügyi szakértője kiemelte: a biztonságra nem szabad sajnálni a pénzt, kizárólag az előírt minőségű autógumival lehet közlekedni. A téli gumi cseréje márciusban és áprilisban zajlik, a szakember szerint ezt nem érdemes elkapkodni, hiszen az időjárás még téliesre fordulhat. Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta: a személygépkocsi gumiabroncs bordamélységének minimum 1,6 milliméternek kell lennie, ellenben azt javasolják, hogy lehetőleg minél nagyobb profilmélységű gumikkal vegyenek részt a forgalomban a közlekedők.

Tavasszal a rendőrség nagy hangsúlyt fektet a a gépjárművek, a kerékpárosok, gyalogosok ellenőrzésére. Az egyenruhások kiemelten vizsgálják a gumiabroncsokat valamint a világító- és jelzőberendezéseket, s nyomatékosan arra hívják fel a figyelmet: a huzamos téli leállás után tavasszal célszerű alaposan leellenőrizni a gépkocsikat.

– A közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak – közölte Orbán Zoltán. – Egyszer napfény, sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást. Tavasszal feledésbe merül a télen berögződött, óvatos magatartás, a járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagsebességgel közlekednek az utakon, s ezt a baleseti statisztikai adatok is jól tükrözik. Az elővigyázatosság ilyenkor sokszor háttérbe szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában