tisztít, fúj, rajzol

2018.04.01. 11:30

Édesapja örökségét viszi tovább a somogyvári tojáspatkoló

Édesapjától sajátította el Hanzel Csanád a tojáspatkolás mesterségét. Somogyvári műhelyében több mint egy évtizede készít különleges húsvéti alkotásokat. Azt tapasztalja: még mindig a patkómintás tojások a legnépszerűbbek.

Góz Lilla

Húsvét előtt már nagy a készülődés Hanzel Csanád háza táján. Sorakoznak a fehér kacsatojások, de található nála tyúk, liba, fürj és még emu tojás is. Miután ezeket megtisztítja, kifújja, már kezdődik is a minták megrajzolása.

– Ólomlemezekre rajzolok szabad kézzel mintákat, sohasem használtam sablonokat – mondta Hanzel Csanád. – A patkó mellett virágot, termésdíszeket, de akár megrendelésre különleges motívumokat is készítek.

Egy ablaktörlőmotorral meghajtott fúróval rögzíti a mintákat a tojásra apró gombostű szegekkel, amelyeket szintén ő gyárt le. A tojáspatkolás mesterségét édesapjától tanulta, aki Guiness-rekordot is megkísérelt. 1202 darab patkót rakott fel egy lúdtojásra, ezeket 3600 patkószeggel rögzítette. A 2005-ben elhunyt Hanzel László világszerte ismert tojáspatkoló volt, még a Vatikánban is kiállították munkáit.

– Igazi türelemjáték, de nagyon szeretem, teljesen kikapcsol – mondta mosolyogva két patkószeg rögzítése közben. Otthonában a vitrinekben több száz kiállított patkolt tojást látni nála. Van köztük címeres, napraforgós, tulipános vagy éppen farkast ábrázoló is. Sőt még Somogyi Hírlapos feliratú is.

Hanzel Csanád azt tapasztalta, hogy húsvét előtt kevésbé fogékonyak a kézműves termékek iránt az emberek. Néhány csoport jelentkezik be hozzá, de inkább nyáron van nagyobb forgalma. Ez viszont nem tartja vissza, hogy tovább gyarapítsa különleges patkolt alkotásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában