könyvbemutató

2018.04.29. 18:54

Egy legendás hajó köti össze az északi és a déli partot

A 146 éves Csavargőzös műemlékhajó egy balatoni legendának tekinthető, mely a tó északi és déli partját kötötte össze.

Kolumbán Tünde

A hétvégén tartották Balatonbogláron a 146 éves Csavargőzös műemlékhajó szezonnyitóját, amelyet az idén egy könyvbemutató is színesített. A hajó egy balatoni legendának tekinthető, ami a tó északi és déli partját kötötte össze, ma pedig a hajózási hagyományok és szokásrendek megteremtőjeként tekintenek rá.

A műemlékhajó szezonnyitóján bemutatott könyv a hajóhoz kötődő rendkívül ritka postabélyeg történetét jeleníti meg. A csavargőzös 1875-ben egy évig postahajóként is működött a Balatonon, és az üzemeltető részvénytársaság akkor úgy döntött, hogy saját nyomtatásban postabélyeget ad ki. Ezzel a bélyeggel látták el azokat a leveleket, amiket a hajó a Balaton két partja között szállított.

A bélyegnek mindössze 19 példányát ismerik, ezek láthatók a könyvben. Régi dobozok alján, vagy bélyeggyűjteményekben azonban még rejtőzhetnek a horgonyos mintájú bélyegekből, ezért érdemes lehet kutatni a családi legendáriumokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában