segítség a bajban

2018.04.15. 15:35

Imitált baleseti helyszínen sérültjén is segítettek a versenyző diákok

Mi a teendő, ha egy autóbaleset sérültjére a kormányra borulva találunk rá, vagy mit kell tenni, ha a létráról leeső családtagunk gerincsérülést szenved?

K.T.

Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolniuk kellettazoknak az általános iskolás diákoknak, akik részt vettek a Magyar Vöröskereszt Siófoki Területi Irodája és a városi mentőállomás szervezésében zajlott területi elsősegély-nyújtási versenyen tegnap Siófokon. Egy elméleti és a Fő téren hat gyakorlati helyszínen kellett a diákoknak számot adni tudásukról.

Varga László szervező, a Magyar Vöröskereszt munkatársa a helyszínen arról beszélt, hogy az elsősegély nyújtási ismeretek elsajátítása nemcsak a jogosítvány megszerzése miatt fontos a fiataloknak, hanem azért is, mert adott esetben családtagjaikon is sokkal könnyebben segítenek, ha tudják, hogyan kell például az életjeleket egyértelműen észlelni, miként lehet megkülönböztetni a vérzés típusokat vagy épen milyen mentőkocsit kell hívni egy sérülthez.

– Aki ezeket az ismereteket elsajátította, sok esetben életet menthet, ezért fontos, hogy minél magasabb színvonalon adjuk át a tudást – hangsúlyozta Varga László. A siófoki területi versenyen öt általános iskola csapata vett részt, akik közül két csapat juthatott tovább a megyei döntőre.

A Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének felkérésére baleset-megelőzési programmal vettek részt a városi elsősegélynyújtó versenyen. A részt vevő csapatok a rendőrségi standnál a baleset és egyéb veszélyhelyzetekben követendő helyes magatartásról, így a segítségkérésről és a segítségnyújtásról szóló ismereteiket bővíthették.

A témával kapcsolatban a feltett kérdések helyes megválaszolásáért kisebb ajándéktárgyakkal jutalmazták a versenyzőket, akik a szakemberek munkáját segítő edukációs robottal is megismerkedhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában