különleges

2018.04.01. 20:00

Rekordtermés: roskadozik a kaposfüredi fa a citromtól

Annyi citrom van a kaposfüredi Gál Ferenc fáján, hogy szinte rátenni sem lehetne többet. A növény sok gondozást igényel, de ahogy a képekből látszik, meg is hálája.

Molnár Gábor

A kaposfüredi Gál Ferencnek két citromfája van, s mindegyikhez egy-egy történet köthető. – Mindig megcsodáltam a szomszédom citromfáját, s egyszer átmentem segíteni neki, amiért nem fogadtam el pénzt, ő pedig megajándékozott egy fával – mesélte Gál Ferenc. – Ez körülbelül húsz éve történt.

A másik fát a lányának vette, s el is vitte hozzá Dunakeszire. A gyermeke azonban elköltözött, Gál Ferenc pedig utánfutóval hozta vissza Kaposfüredre a fát.

– Nagyon sok gondoskodást igényel a citromfa – mondta Gál Ferenc. – Rengeteget kell öntözni és egy guano alapú tápoldattal is locsolom 3-4 naponta. Permetet és vegyszert viszont még sohasem „láttak”, így kijelenthetjük biotermést szüretelünk. Nyáron természetesen kint vannak, télre viszont a garázsba viszem a fákat.

Ahogy a képeken is látszik, a citromfa meghálálja a gondoskodást. – Volt már rá példa, hogy rengeteg citrom volt a fán, de az idei termés minden eddigit túlszárnyal – állította Gál Ferenc.

S hogy, mi lesz a sorsa a rengeteg citromnak? – Van két gyermekem és három unokám és a feleségem is előszeretettel használja süteményekbe a gyümölcsöt, így hamar el fog fogyni – felelte Gál Ferenc. Amúgy ez a citrom nem annyira savanyú, mint a bolti. Amikor az ikerunokáim egyévesek voltak kaptak egy-egy félbevágott citromot, de egyáltalán nem fanyalogtak tőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában