tudomány

2018.05.04. 17:05

Csontot fúrtak és csecsemőt élesztettek

Első alkalommal rendezték meg Kaposváron a Somogy Megyei Mentők I. Tudományos Kerekasztalát, hogy a megyében dolgozók olyan témákban is feltehessék kérdéseiket a szakembereknek, amelyek a hétköznapjaik része, de mégsem fordítanak rá elég figyelmet.

Góz Lilla

– Bízunk benne, hogy a kerekasztal hagyományteremtő lesz és minden évben érdekes előadásokat, gyakorlatot kínálhatunk somogyi bajtársainknak – mondta el Borbély Gábor. A kaposvári mentőállomás vezetője elmondta: a betegjogi, munkavédelmi és higiéniai témákban tartottak előadásokat. Kevés esetben találkoznak csecsemő újraélesztéssel, ezt is gyakorolták a pénteki találkozón.

Rajágh László, epidemiológiai ápoló előadásában a higiéniai hiányosságokra hívta fel a figyelmet. – A fertőtlenítőszer hozzáférés adott, de nagyon sok a feladat és a kapkodásban van, amikor részlegesen végzik csak el. A betegeknek viszont legyengültebb az immunrendszerük, nekik nem mindegy, hogy milyen ellátást kapnak – mondta el Rajágh László.

Oláh Gábor, a Speeding Kft. klinikai szakreferense pedig a csontfúrás rejtelmeibe engedett betekintést. Elmondta: az eljárást 1922-ben használták először, a második világháború idején pedig folyadékpótlásra használták a katonáknál. Minden mentőautót évek óta ezzel is elláttak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában