petang

2018.05.01. 16:36

Golyódobálással ünnepelték a majálist

Kör- és sörmérkőzéseket rendeztek petangból május elsején Kaposszerdahelyen. A francia népi játékot egy francia család honosította meg a településen, először a szállásadójukat kérték meg, hogy hol tudnának játszani.

K.G.

Később megszeretették a helybeliekkel is a játékot, amelyben az a cél, hogy minél közelebb dobja a versenyző a saját golyóját a hivatalosan is Öcsinek nevezett célgolyóhoz. A petang annyira meghonosodott Kaposszerdahelyen, hogy létrehozták a megye egyetlen nyitott pályáját. 2003 óta hagyomány, hogy május elsején rendeznek tornát. Minden évben tucatnyi csapat nevez, egy csapatban ketten-ketten állnak rajthoz.

Profi versenyzők is érkeznek, Pécsről, Komlóról, Veszprémből. Azt mondják, hogy a játékhoz nem elég az ügyesség, nagyon kell tudni koncentrálni. A kaposszerdahelyi gyerekek már 8-9 éves korukban kezdik a játékot, különböző technikákat sajátítanak el hozzá. A petang sportággá fejlődött, szövetsége is van, de a szerdahelyiek csupán hobbiból űzik. A profi teljesítményhez ugyanis többet kellene edzeniük. Május elsején egy sörgyár támogatásával sörrel, sőt bográcsgulyással is vendégül látták a játékosokat, tudtuk meg Mester Józseftől, a Kaposszerdahelyért Egyesület elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában