Online interjú

2018.05.22. 14:16

Kérdezzen tőlünk most, a NAV válaszol!

Hamarosan itt az adóbevallás határideje! Segítünk, hogy ne vesszen el a jogszabályok, nyomtatványok útvesztőjében! Tegye fel nekünk kérdését, és NAV-os vendégeink minden kérdésére választ adnak!

Sonline

A kaposvári ügyfélszolgálat május 22-én, kedden este nyolc óráig várja az ügyfeleket.

Mi van akkor, ha nem adok be bevallást? (B. László, Kaposvár)

Amennyiben nem egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfás magánszemély, abban az esetben május 22-én a NAV által készített bevallás tervezete beadott bevallássá válik.

Ha nincs ügyfélkapum, hol tudom megtekinteni a bevallás tervezetemet? (B. Zoltán, Kaposvár)

A NAV bármely ügyfélszolgálatán, kirendeltségén van lehetőség a bevallási tervezetet megtekinteni, módosítani, kiegészíteni. A központi ügyfélszolgálatok (Somogy megyében: Kaposvár, Béke u. 28.) 2018. május 22-én 20 óráig várják az ügyfeleket.

Mi történik, ha valaki nem tekinti meg a bevallási tervezetét? (szerkesztő)

Amennyiben az adózó nem tekinti meg a bevallási tervezetét, az automatikusan bevallássá válik, attól függetlenül, hogy annak adattartalmát nem ismerte meg.

Honnan lehet tudni, hogy kell-e fizetni, vagy vissza lehet igényelni?

Ha a bevallási tervezet befizetendő, vagy visszaigényelhető adót tartalmazott, vagy a NAV rendszere valamilyen ellentmondást, hiányosságot tárt fel, erről az adózót április 30-ig kiértesítette a NAV.

Meddig kell befizetni az adót?

Az adó megfizetésének határideje 2018. május 22. A bevallásban keletkező 200 ezer forintot meg nem haladó befizetendő adó esetén lehetőség van maximum 6 havi pótlékmentes részletfizetésre. A bevallás C lapján közvetlenül a befizetendő adó mező alatt csak a vállalt hónapok számát kell megadni. Az első részlet megfizetésének határideje szintén május 22., míg a többi részletet a következő hónap 20-ig kell megfizetni. A részletfizetésről külön értesítést nem kap az adózó, neki kell gondoskodnia a csekk beszerzéséről, vagy az átutalásról.

Mi van akkor, ha több mint 200 ezer forintot kell fizetnem?

500 ezer forint alatti bármely NAV-nál vezetett adó-, vám- illeték tartozásra 12 havi automatikus pótlékmentes részletfizetés kérhető. Ezzel a lehetőséggel magánszemélyek és egyéni vállalkozók is élhetnek évente egy alkalommal. Azért automatikus, mert sem jövedelmi viszonyokat, sem vagyoni helyzetet nem vizsgál a NAV.

Hogyan ajánlhatom fel az adóm 1 százalékát? (Deep Summer Sounds)

Az adó 1 százalékáról rendelkezni a bevallással egyidejűleg, vagy külön a 17EGYSZA nyomtatványon (vagy azzal megegyező adattartalmú nyomtatványon) lehet, akár elektronikusan, vagy papír alapon postai úton, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatán, kirendeltségein.

Mikor lehet önrevíziót kérni? (H. Miklós, Nagyatád)

Önrevíziót benyújtani az 5 éves elévülési időn belül lehetséges. (Idén még a 2012-es adóévre lehet.)

Ingatlant adtam el és vettem helyette egy másikat, hogyan adózzak utána? (J. Gábor, Büssü)

Ingatlan értékesítés esetében, ha több mint 5 éve a tulajdona volt, akkor adómentesen értékesíti, tájékoztató jelleggel sem kell feltüntetni az adóbevallásban. Ha kevesebb, mint 5 éve a tulajdona, akkor a mostani vételárból az ingatlan megszerzési értékét és a szerzéssel összefüggő egyéb kiadásokat (pl.: ügyvédi díj, megfizetett illeték, közjegyzői díj), értéknövelő beruházások számlával igazolt összegét, illetve az értékesítéssel összefüggő költségeket (pl.: ingatlanközvetítői díj) le kell vonni. Az évek múlására való tekintettel sávosan kedvezményt is lehet érvényesíteni. Ilyen esetben az ügyfélszolgálaton szívesen segítenek az ingatlan értékesítésből származó jövedelem kiszámításában.

Mikor kapom meg a visszaigényelhető adót? (E. Mária, Siófok)

A bevallás benyújtásától számított 30 nap múlva teljesíti a kiutalást a NAV, ha az adózó a bevallásában kérte a visszajáró adó kiutalását. Ha a bevallás javításra szorult, akkor a javítástól számít a 30 napos kiutalási határidő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában