összefogás

2018.05.08. 18:39

Kemencés ételek, falusi túlélőtúra a közösségek hetén

Kemencés ételek kavalkádja, falusi túlélőtúra, kosárfonás, civil piknik is szerepel a közösségek hete somogyi programjai között. Az egy hetes programsorozat célja, hogy mindenki találjon érdeklődésének megfelelő közösséget.

Koszorus Rita

Országosan 376, Somogy megyében 14 település regisztrált a közösségek hete programsorozatra. A megyében nagy aktivitást mutattak a települések, hiszen több szervezet és helyszín is programot hirdetett meg.

– A somogyi programok Tabon kezdődtek – mondta Zichy Éva, a Cselekvő Közösségek kulturális közösségfejlesztő mentora. – A közösségek hetére tulajdonképpen bárki regisztrálhat, nemcsak kulturális intézmények, hanem egyházak is. Nágocson például jelentkezett egy kis közösség, amely évről-évre megrendezi országos ismeretséggel bíró sportrendezvényét a NágoChallenget. Az ország több pontjáról érkeznek erre a több településen átívelő falusi túlélő túrára. Természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ nagyon sok programmal vesz részt, de a barcsi könyvtár is nagyon aktív, hiszen szinte minden napra változatos programokat kínál.

A programsorozat részeként közművelődési szakmai napot tartottak a Vármegyeházán. A rendezvényen Berlik Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodájának munkatársa a somogyi lehetőségeket vázolta.

– Sok elöregedő kistelepülés van, ahol a közösségekhez való tartozás nagyon fontos – mondta a szakember. – A megyei iroda markánsan az amatőr művészeti területre fókuszál. De amikor csak tehetjük olyan rendezvényekhez állunk oda partnerként amelyek családoknak nyújtanak kikapcsolódást.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a Közösen a közösségekért elnevezésű szakmai napon arról beszélt, hogy a megyei önkormányzat komoly figyelmet szentel a helyi közösségeknek. – Hamarosan elindul a modern falvak program és ennek a kapcsán a megyei önkormányzatok szövetsége javaslatot tett, hogy a megyék ismét kapjanak szerepet a tervezésben – mondta a közgyűlési elnök. – Mi a kultúra területén szeretnénk aktívabbak lenni és a helyi közösségi tereket szeretnénk fejleszteni.

Füsttel űzték a fagyosszenteket

A Kaposszentjakabi Művelődési Házban a Közösségek Hete részeként helyi nyugdíjasok közreműködésével tartottak hagyományőrző rendezvényt. Szalonnasütéssel és füst keltéssel igyekeztek távolt tartani a közelgő fagyosszenteket.

Pongrác, Szervác és Bonifác napja éppen erre a hétvégére esik. A több évszázados paraszti tapasztalat dacára a melegedő időjárásnak, sokszor éppen ebben az időszakban lehet fagyra számítani. Ezért is mondták régen: „Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!”

Az idén másodjára megrendezett Közösségek Hete programsorozatnak éppen ez a lényege, összehozni a településen élőket és lehetőséget kínálni minden korosztálynak, hogy egy értékes közösségi tagjai lehessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában