ebsors

2018.05.16. 19:40

Milliós mentőövet dobtak a somogyi menhelyeknek

Megjelent az állatmenhelyek korszerűsítését célzó pályázat a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Somogyban több olyan telep is van, amelyek megérettek a bővítésre, felújításra.

Koszorus Rita

A barcsi állatmenhelyen mintegy 100 kutyát gondoznak, ami már bőven teltháznak tekinthető. – Folyamatosan hozom be a kutyákat – mondta Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. – Kellene még plusz hely és a kenneleket is fel kellene újítani, ugyanis azokat tizennégy éve építettük. De a barcsi menhelyen a tető is javításra szorul, ugyanis sok helyen beázik.

Biczák Balázs hozzátette: a pályázati lehetőség jól hangzik, s meg is lépik, ha találnak segítséget ehhez.

Nagyatádon jelenleg önkormányzati ingatlanon működik a gyepmesteri telep, amelyet a Nagyatádi Állatvédő Egyesület működtet. Kiscsinál Erika elnök elmondta: jelenleg is folyamatban van egy új telep tervezése. – Nem fogunk most pályázni, mert önkormányzati területen már nem fejlesztünk – mondta az elnök. – Egy új menhelyet szeretnénk építeni, amely jelenleg kivitelezői tervezés alatt van és már az építési engedélyt is megkaptuk. Reményeink szerint már idén megkezdhetjük az építkezést.

Kiscsinál Erika hozzátette: erejükhöz mérten terveztették a telepet, ahol 30 kennelt építenek a mentett ebeknek. A már most is használatban lévő mobil kenneleket, pedig majd az új menhelyre költöztetik át. – Előírás szerint vízelvezetőket is építenek ki az új telepen – mondta a Nagyatádi Állatvédő Egyesület elnöke. – Jelenleg ugyanis minden esőzés gondot jelent, a kutyáknak és nekünk is.

A kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület idén is benyújtja pályázatát, a telepen is akad bőven tennivaló. – Igyekszünk nagyban gondolkodni – mondta el kérdésünkre Boncz Edit elnök. – A kerítésünket fontos lenne kicserélni, mert nem tartja a telepen belül a kutyákat, évek óta csak toldozzuk-foldozzuk. Természetesen bővíteni is kell, mivel jelenleg is teltház van, kritikus a helyzet.

Boncz Edit hozzátette: jelenleg 150-160 állatot gondoznak a Kuyatár telepén, rengeteg a költség, elég ha az állatorvosi díjakat nézzük. Ezért mindenképpen jól jön majd az állami segítség.

 

Segítség a kutyák megmentőinek

Évről-évre meghirdeti a pályázati lehetőséget a Földművelésügyi Minisztérium az állatok megmentőinek megsegítésére. Ez jól jön az érintetteknek, ugyanis a legtöbb telep esetében folyamatos gondot jelent a helyhiány és ez elavult infrastruktúra.

Idén összesen 28,2 millió forintra pályázhatnak az állatmenhelyeket fenntartó civil szervezetek, 15 millió forintra pedig az ebrendészeti telepeket működtető egyesületek és önkormányzatok. A pályázatok benyújtására május 31-ig van lehetőség, s egy jelentkező 1 és 5 millió forint közötti összegre pályázhat.

A pályázati felhívást, adatlapot, nyilatkozatot és költségtervet a minisztérium honlapján lehet megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában