oktatófilm

2018.05.30. 11:30

Szakértelemmel és önként művelik a gépészes kertet

Öt tizenegyedikes fiatal hétköznap délután a megszokottól eltérően nem a kollégiumi szobájában nyomkodja a telefonját, hanem kertészkedik az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium kiskertjében. A tankertet a Menő menzák pályázat keretében alakították ki, az iskola Gépészek a Gépészekért Alapítványa húszmillió forintot nyert arra, hogy az egészséges életmódot, azon belül is a minőségi táplálkozást népszerűsítsék a fiatalok körében.

Turbéki Bernadett

A pályázati kiírásnak megfelelően kialakított konyhakertet folyamatosan ápolni kell, legutóbb éppen gyom ellen fóliázták a már kibújt növényeket. Jó hangulatú önkéntes munkaként éli meg a tíz fiatal a konyhakert művelését, közülük többen falun laknak, így nem volt újdonság nekik a földművelés. Máté-Márton Laurának, az ifjú kertészeket vezető tanárnőnek is nagy tapasztalata van a kertművelésben.

– Nagyon büszkék vagyunk a tanárnőnkre, mert tudjuk, hogy Szennában, nagy területen művel egy csodakertet – mondta Balogh Erik, aki a kötelező ötven órás önkéntes munkát is ezzel a programmal igyekszik letudni.

A kertészkedést áprilisban kezdték. – Egy gazos, szemetes területet pucoltunk ki, és szántottunk fel – mondta Máté-Márton Laura, aki egyébként angolt tanít az intézményben. – Én a nagypapámtól tanultam a kertművelést, ám ezt folyamatosan sajátítja el az ember, miközben tapasztalatokat szerez – mondta a tanárnő, aki nagyon büszke a tanítványaira. – Amikor nekiláttunk, először ki kellett pucolni a területet, fel kellett szántani, a fiúk még trágyát is szereztek.

– A családunk traktorával szántottam fel a területet úgy másfél óra alatt, nem volt könnyű a gépet bejuttatni a kertbe, de megoldottuk – mondta Szekér Olivér, aki az ágyások kialakításánál is segédkezett. Már zöldül a kert, a hagymák, fűszernövények kibújtak, a hónapos retket már megkóstolták, de még kell egy kis idő neki. Ott jártunkkor paradicsom és paprika palántákat ültettek.

– Természetesen nem lesz elegendő egy egész intézmény ellátására a kiskert termése, de rendezvényeinken tudunk kóstolót adni a gyerekeknek – mondta Weimann Gáborné, az intézmény igazgatója. A fiatalok tervezik, hogy a jó hangulatban telt munkát megörökítenék egy oktatófilmben is, amelyet angol nyelvre is lefordítanának. A műsort pedig elérhetővé tennék a többieknek is amolyan kedvcsinálónak, mert mindig szükség van dolgos kezekre a kiskertben. A fiúk sok mindenhez értenek, így a film elkészítése sem jelent majd nehézséget nekik.

– Mindannyian autószerelőnek készülünk, ám nem baj, ha máshoz is értünk egy kicsit – mondták a diákok, akik eleinte kevés eszközzel dolgoztak, mostanra azonban a program segítségével beszerzett szerszámokkal művelik a területet. A fiatalok készítettek egy kordont is a borsónak, ami szépen kibújt már, de tervezik, hogy tököt is ültetnek. Persze a kiskert gondozása nehézséggel is jár, mert egyelőre nincs vízcsap a közelben, így az öntözőkannát messziről kell cipelniük. – Ha szükséges, minden nap hordom a vizet, általában én locsolom a kertet – mondta a kollégista Czobor Dávid, aki büszke arra, hogy ilyen felelősségteljes munkát végez.

A termények egytől egyig bio termesztésűek. – Igyekszünk olyan növényeket közös ágyásba ültetni, amelyek jótékony hatással vannak egymásra, vagy éppen védi az egyik a másikat a kártevőktől – mondta Dóri Péter és Vig Patrik. – Csalánteával permetezünk, mert az is bio – tette hozzá Máté-Márton Laura, aki az általuk termesztett hagymából egy zsíroskenyér partihoz, vagy a közelgő főzőversenyhez is alapanyagot biztosít majd a diákoknak a kiskertből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában