időjárás

2018.05.11. 07:00

Záport, zivatart hoz a pénteki hidegfront

Pénteken egy tipikus bolondos tavaszi nap elé nézünk: egy gyenge hidegfront záport, zivatart hoz Somogyba, de napsütésre is számíthatunk.

Sonline

– Pénteken egy gyenge hidegfront hatására eleinte élénk északi szél fúj, de napközben gyengül a légmozgás – írta az eumet.hu. – Szórványosan kialakuló záporok, zivatarokra is lehet számítani az erősen változó felhőzet és időszakos napsütés mellett. Éjjel csökken a csapadékhajlam, és várhatóan tisztul az ég a térség felett, de nem kizárható egy-egy újabb zápor.

A jellemző hőmérséklet

  • péntek reggel 14 fok
  • péntek délután 25 fok
  • szombat reggel 15 fok
  • A folytatás

    Szombatra kellemesen meleg, változóan napos idő ígérkezik, de továbbra is kedvezőek lesznek a légköri feltételek egy-egy kis körzetet érintő zápor vagy hevesebb zivatargóc kialakulására. Elsősorban hajnalban, majd délután, este várható csapadék, de délelőtt is előfordulnak elszórt gócok. Vasárnap előreláthatólag ebben a térségben változóan felhős ég, sokfelé kialakuló csapadékgócok és pár fokkal csökkenő hőmérséklet jellemzik az időjárást.

    A jövő hét első felében egy erőteljesebb lehűlést hozó ciklon érkezése valószínűsíthető, mely térben és időben is igen változékony, gyakran esős, zivataros és szeles időjárást okozhat hazánk térségében. Tartósabban esős időszakok is előfordulhatnak.

    Orvosmeteorológia

    Pénteken egy gyenge hidegfront közelíti meg térségünket, ennek ellenére folytatódik a fülledt idő. Továbbra is jelentkezhet fejfájás, türelmetlenség, ingerlékenység. Zivatarok környezetében a légzőszervi betegségben élők tünetei hirtelen felerősödhetnek, romolhatnak az asztmások tünetei. A fülledtség miatt egyeseknél légszomj, rosszullét is előfordulhat. Szív- és érrendszeri panaszok, vérnyomás-problémák jelentkezhetnek. 11 és 15 óra között többfelé erős lehet az UV-sugárzás, ezért ügyeljünk bőrünk megfelelő védelmére! (Forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Pénteken ismét többfelé – legkisebb eséllyel délen – kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokra, valamint erős, néhol viharos széllökésekre kell készülnünk. Intenzív zivatarok idején átmenetileg lecsökkenhet a látástávolság, vízátfolyások alakulhatnak ki, helyenként jégeső hullhat. Zivataroktól függetlenül nyugaton és északkeleten lehet élénk az északias szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. (Forrás: Időkép)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában