a megbékélés virága

2018.06.04. 17:00

A békéért kerekezett 80 ezer kilométert

Pontosan harangszóra érkezett a kaposvári Kossuth térre Zelei József, kerékpáros békenagykövet. Biciklizés közben ugyan nem nézi az óráját, mégis kétóránként mindig tart egy-egy 10-15 perces pihenőt, de nem többet, nehogy kiessen a ritmusból.

K.G.

Kaposvárra Pécsről jött, közben tudott pihenni a zselici lejtőkön gurulva, ahol 74 kilométer/óra sebességre is felgyorsult.

Tizenöt éve kerekezik a békéért, letekert már összesen 80 ezer kilométert, érintve 100 országot és öt kontinenst. Eljutott Amerikától Ausztráliáig, Kubától Új-Zélandig. Négy éve az első világháború centenáriumának emlékére bringázik. Megfordult a nagy világégés minden magyar szempontból fontos harcterén, végigjárta a katonatemetőket. A Balti tengertől az Atlanti óceánig elvitte a kerékpárja. Végigjárta a Halálmars útvonalat, a Balkántól a szardíniai lágerszigetig, mert ezen az úton vitték hadifogolytáborba a Monarchia 1914-ben Szerbiában elfogott katonáit, és a 86 ezres tömegből mindössze hatezren tértek haza.

Sohasem tett különbséget, hiszen elve az, hogy a katonák áldozatok voltak és nem ellenségek. A túrán elhelyezte a megbékélés virágait, több száz békekopjafa, emlékkő, kereszt, koszorú, nemzeti színű szalag, elültetett fa jelölte az útját. Ferenc pápa személyes audiencián fogadta a Vatikánban. Kaposváron Borhi Zsombor alpolgármester köszöntötte a megérkezésekor.

– Az első világháború centenáriumának utolsó évében a magyar háborús helyszíneket keresem fel – mondta Zelei József. – Vallom, hogy a béke nemcsak a háború nemléte, hanem belső harmónia, kiegyensúlyozottság, amelyre minden embernek szüksége van.

Zelei József a kaposvári városligetben egy balesetmegelőzési roadshow-t tartott gyermekeknek. Nekünk azt magyarázta: úgy látja jónak, ha egy kerékpáros bicikliút hiányában nem közvetlenül az országút szélén halad, hanem kitölti a számára biztosított 80 centis teret. Ha ugyanis túlságosan kihúzódik, akkor figyelmetlenebbül előzgetik az autósok, és annak könnyen bukás lehet a vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában