fotók

2018.06.03. 20:19

Az egységért indult az úrnapi körmenet

Látványos körmenetet tartottak a megyeszékhelyen a katolikusok az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus tiszteletére vasárnap. Ünnepi szentmisét mutatott be Varga László megyés püspök, ezután kezdődött a hagyományos körmenet.

Kovács Gábor

A város egyházközösségei közösen ünnepeltek: a plébániák a Kossuth tér különböző pontjain állították fel díszes oltárukat, amelyek a körmenet megállói lettek. A pünkösdöt követi az Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe. A katolikus egyház hirdeti, hogy a liturgiában a pap szavára Isten lehetségessé teszi, hogy a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelenvalóvá váljon Krisztus.

Az úrnapi szentmisét az egységért ajánlotta fel Varga László kaposvári megyés püspök. Számára az utolsó vacsora kenyere és a bora, amelyekben Krisztus megtestesül, az egység szentségét jelenti.

– Nem lenne szabad megosztottnak lenniük a keresztényeknek, hiszen mindannyian ugyanannak a Krisztusnak a követői – mondta a szentmisén Varga László. – Mert amíg megosztottság van a szívünkben, addig Isten áldása nem tud olyan erővel kiáradni ránk, mintha egységesek lennénk. Enélkül pedig nehezebben tudjuk továbbadni a szeretetet.

A kaposvári püspök rámutatott: mindnyájan felelősek vagyunk a világban, a családokban és közösségekben lévő megosztottságért.

– Felelősek vagyunk a világban a rosszért, ha a szívünkben megtűrjük a rosszat és az előítéleteket – folytatta Varga László. – Nem versenytársak vagyunk, hanem egymásra utalt testvérek, ugyanannak az Atyának a gyermekei különbségtétel nélkül. Az egymásrautaltság pedig a szeretet legmagasabb foka.

Az egység az első lépés, és az is szükséges, hogy a hívek a bűnbánattal megtisztítsák a szívüket. A püspök kifejtette: ha megteremtődik az egység közöttünk és Krisztus között, abból születik meg a béke, szándékunk szerint ennek legyünk tehát jelei és tanúi. Ezt is hordozza a „Legyetek mindnyájan egyek!” parancsa, amely a kaposvári püspök számára Krisztus végrendelete. Ha az egység nevében a szeretetből megtagadva magunkat mások szolgálatába állítjuk, akkor bontakozhat ki igazán a küldetésünk, és ennek eredményeképpen megtapasztalhatjuk Isten megbocsátását és irgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában