videó!

2018.06.09. 15:30

Fesztivál vízen és szárazföldön – elrajtolt a Nemzeti Regatta

Elrajtolt a Nemzeti Regatta első előfutama szombaton Siófokon, elkezdődött tehát Magyarország településeinek Vitorlás Fesztiválja a vízen és a szárazföldön. Az időjárás délelőtt nem volt kegyes a résztvevőkkel, a lelkesedést azonban az eső nem áztatta el.

Kolumbán T.

Lesz egy kis eső, de a vitorlázás nem sivatagi sport – így fogalmazott a Nemzeti Regatta megnyitóján Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, akinek a szavai hamar beigazolódtak, hiszen egy meteorológiai riasztás miatt a vitorlásverseny első előfutamába sorsolt települési csapatokat a rajttól kellett visszavezényelni a siófoki kikötőbe, hogy aztán az ég tisztulásával a rajtpisztoly is eldördülhessen.

Elstartolt tehát az 51 települési résztvevővel zajló, sorrendben már harmadik Nemzeti Regatta, ami – miként a szervezők hirdetik – több mint vitorlásverseny. Egy olyan rendezvény zajlik vasárnap estig a siófoki kikötőben, ami a vitorlás „ütközetek” mellett gasztronómiai és színpadi programokkal is tele van.

 

Az egyen vitorlásokban elhelyezkedő települési csapatok ismert arcokkal is felvértezték magukat, így a fővárosiak a jégen edzett Liu testvérekkel erősítettek, míg a zirciek a Bakony főbetyárát vetik be. A legkevésbé a balatonkeneseiek bízzák a véletlenre, őket a Kékszalag legerősebb vitorlázója, Litkey Farkas segíti.

A Nemzeti Regatta rendezvénnyel a Balatoni Hajózási Zrt.-nek egy álma vált valóra, hallhattuk a megnyitón Kollár József vezérigazgatótól, akinek mint kiderült, lesz min törnie a fejét a csapatával együtt, hiszen a Regatta népszerűségének hála, az idei évre maximalizálták a résztvevői létszámot. Ennél több csapatot a siófoki kikötő kapacitása már aligha bír el.

Kollár József a Nemzeti Regatta sikerének zálogát egy fagyis hasonlaton keresztül igyekezett szemléltetni. Szerinte a siker azon múlik, hol van a fagyizó, jó-e a termék és barátságos-e a személyzet. A három összetevő együttállásának köszönhetően úgy tűnik a Nemzeti Regatta olyan, mint egy jó fagyizó, ami előtt sorban állnak a vendégek.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a hasonlathoz csatlakozva úgy fogalmazott, hogy a Bahart legfőbb partnereként ők biztosítanak egy nem kevésbé fontos adalékot, vagyis a hűtő hőmérsékletét. Mint mondta, a szervezésben úgy állnak helyt, mintha világbajnokságot, vagy épp az 50. Kékszalagot rendeznék meg.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője igazi sikertörténetnek nevezte a Nemzeti Regattát, ami a turizmus fontosságát, a nemzeti összetartozást, a sportot és a balatoni táj szépségét is hirdeti.

Futamok a Balatonon és a Sió-csatornán

Vasárnap estig a résztvevő 51 csapat előfutamokban, majd negyeddöntőkben, az elődöntőben, vasárnap délután pedig a döntőben mérkőzik meg egymással. A győztes nemcsak egy trófeát kap, a nyertes települést a Nemzeti Regatta nevű hajó is a nevére veszi, így vasárnap estére kiderül, hogy Siófok és Alsóörs után melyik város lesz a hajó legújabb névadója.

 

A Balaton mellett vizes helyszín a Sió-csatorna is. A Krúdy sétány menti szakaszon a sárkányhajók versenyeznek, hiszen a települések sárkányhajós különítményekkel is igyekeznek eldönteni, hogy melyikük jobb.

Halas és grillételek versenye, koncertek a parton

A két napos Nemzeti Regatta a földönjáró közönségnek is kínál programot bőven. Az Ízek utcájában a résztvevő csapatok a településükre leginkább jellemző ízekkel mutatkoznak be. Az elmúlt év összetett győztes Baja például harcsapaprikással indul a gasztro-vetélkedőn, míg az alsóörsiek a vízimanó tortáját készítik el halból.

Az ízhatások mellett az egyes térségek látnivalóival is megismerkedhetnek azok, akik kilátogatnak a siófoki hajóállomásra. A kikötőben egyébként a színpad is folyamatosan foglalt a két nap alatt. Lesz Király Viktor- illetve TNT-koncert és Kowalskyék is a húrok közé csapnak Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában