ki, mit tud?

2018.06.18. 17:30

Izzasztó napok – megkezdődött a középszintű szóbeli érettségi

Megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, melyek egészen június 29-ig tartanak. Csaknem kétszáznyolcvanezer tanuló vesz részt utolsó komoly megmérettetésén az egyetemi, főiskolai tanulmányai előtt.

Góz Lilla

Izgatottan lépett be a terembe Fodor Zsuzsanna. Megsúgta: nem minden tételre volt ideje. Pár óra múlva viszont nagy sóhajjal, megkönnyebbülten lépett ki a folyosóra, mert szerencsésen húzott.

– Nyelvvel kezdtem, a számítástechnikai fejlődésről, sportról volt szó. Magyarból a Bibliát húztam, kicsit megijedtem, mert hatalmas témakör, de jól sikerült, tudtam válaszolni a kérdésekre. Nyelvtanból az írásbeli és szóbeli kommunikációt kellett összehasonlítanom. Töriből meg a reformkort húztam Széchenyivel – tette hozzá Fodor Zsuzsanna.

– Nem először vagyok a Táncsicsban érettségi elnök, az idén is nagy örömmel jöttem ide – mondta Vaskóné Csák Erika. Hozzátette: az írásbeli munkájuk alapján azt tapasztalta, nagyon elkötelezett a csapat és célirányosan a matematika, kémia, biológia és fizika iránt érdeklődnek.

– Annak ellenére, hogy reálos osztály nagyon szép magyar és történelem feleleteket is hallottunk. Fontos szempont, hogy a diák előadását logikusan építse fel, látsszon, hogy nem bemagolta, hanem átgondolva mutatja be a tételét – jegyezte meg Vaskóné Csák Erika.

– Hétfőtől 142 tanulónk tesz szóbeli érettségi vizsgát. Öt osztály magyarból, történelemből és idegen nyelvből méreti meg magát középszinten – mondta Berzsán Gabriella. A Táncsics Mihály Gimnázium igazgató–helyettese hozzátette: nagyon felkészültek a diákok és most bizonyíthatják, hogy volt értelme a négy éven át tartó kitartó munkájuknak. A kaposvári gimnáziumban pénteken zárulnak a szóbeli középszintű érettségi vizsgák.

Miért fontos az érettségi?

Kada Orsolya: – Angol szövegeket olvastam és a filmeket is ezen a nyelven néztem, így készültem még. Töriből és magyarból kidolgoztam a tételeket. Szerintem az érettségi nagyon fontos nekünk, ha tovább szeretnénk tanulni. Én a Pécsi Tudományegyetemre felvételizek az orvosi karra. Aki viszont egy jó szakmát tanul, annak nem gondolom, hogy feltétlenül szükséges.

Schmidt Rebeka: – Szerintem az érettségi elengedhetetlen a magasabb iskola végzettség elérése érdekében, fontos azért is, hogy az egyetemre megszerezzük a megfelelő pontokat. Legsikeresebbek akkor lehetnünk, ha az érettségi minden tantárgyából egyaránt felkészülünk. Én a Semmelweis Egyetemre felvételizek, majd ott dől el milyen irányba szeretnék szakosodni.

Mihajlovits Marcell: – Az idén három középszintű tantárgyból teszek érettségit. Beszereztem tavalyi tételeket a felsőbb évfolyamosoktól, próbáltunk együtt tanulni. A töritől félek, mert az nagyon nagy anyag. Ahhoz, hogy valamilyen téren boldoguljunk az életben, fontos egy alapműveltség megszerzése minden téren. Én a Corvinusra felvételizek gazdasági informatika szakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában