veszélyben a termés

2018.07.13. 18:00

Baktérium pusztítja a kiskerti diófákat

Zölden lepotyog a fáról és belül nyálkás a termés. Több kiskertben egy baktérium pusztítja a diófákat. Védekezni réztartalmú permetszerrel lehet, bár ezt már tavasszal meg kellett volna kezdeni, hogy hatásos legyen. A nagyüzemű növényvédelem pedig ezeken a helyeken nem lehetséges.

Góz Lilla

Az idén két héttel korábban kezdődött meg a szüret, a csapadékos nyárvég ugyanis nem tett jót a diónak, reped a héja, így sietni kell a munkával Lengyeltótiban

– Ebből idén már nem lesz semmi – mondta Szabó Kálmán. A somogysárdi férfi kertjében két diófa van, amelyek hetek óta hullatják zöld burkú termésüket. – Még nem volt ilyen, naponta vödörszámra szedem össze a diót. Legalább tíz méteres a fa, így hát a háti permetezőmmel nem sokra megyek – tette hozzá.

– Ez egy Xanthomonas baktériumos betegség, amely a diófákat károsítja – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: már tavasszal a rügyfakadást követően a nagyobb gazdaságokban réztartalmú vegyszerekkel permeteznek, hogy megállítsák elszaporodását. – Ha azonban kora tavasszal nem tudják megfékezni a betegség elterjedését, akkor nyáron már nincs esély, annyira elterjed, hogy nem lehet megállítani a terjedését. A fertőzést arról lehet felismerni, ha átvágjuk a zöld burkot, akkor a termés belsejében egy nyálkás masszában van benne a bélrész, így a termés teljesen használhatatlanná válik – mondta el Tóth István.

– Szerencsére idén eddig megúsztuk a bakteriális fertőzéseket – mondta el Jakab Attila. A lengyeltóti Juglans Hungária Kft. növényvédelmi szakembere hozzátette: tavasz óta permetezik a fákat réztartalmú vegyszerekkel. – Kétszáz hektárnyi a diósunk, helikopterrel végezzük a permetezést – tette hozzá Jakab Attila. – Az esős, párás idő nem tesz jót a diónak, folyamatosan figyelnünk kell a növényvédelemre. Egyelőre a bakteriális fertőzést megúsztuk, de még nem lélegezhetünk fel. A másik kártevő ellen is védekezni kell, ez a dióburok fúrólégy.

De nem csak a kártevők, hanem az időjárás is megviselte a diófákat. – Két-három méterig károsította a tavaszi fagy a diófákat, sajnos a termés jelentős része abban a lengyeltóti régióban van, emiatt is sok hullik le zölden – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke megjegyezte: a hatalmas záporok, zivatarok következtében pedig óriási vízmosások lettek az ültetvényeken, valamint a párás idő sem tesz jót a csonthéjas gyümölcsnek.vez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában