Marcato együttes

2018.07.12. 14:00

Igazán ütős felvezetés érkezett Marcaliból a fesztiválra

A fesztiválhangulatot megalapozó show-elemekkel gazdagított örömzene vezette fel a Kaposváron ezekben a napokban zajló Youth Futball Fesztivál nyitónapján a felvonuló fiatalokat. A hagyományokhoz híven a marcali Marcato ütőegyüttes volt a hangulatfelelős a megnyitón. Sárkány Zsolt Liszt-díjas ütőhangszeres kamaraművész, az Amadinda együttes egykori alapító tagja több mint húsz éve vezeti a Marcatot.

Andricz Gabriella

Rendkívül széles skálán mozog a Marcato együttes zenei kínálata, az afrikai népzenétől, reneszánsz, barokk szerzők műveinek átiratain keresztül, amerikai szerzőkön át huszadik századi szerzők kamaradarabjait is megszólaltatják. – Kotta nélkül játszunk a színpadon és a fellépéseken, a gyerekek többségében már olyannyira beleivódott a zene és a ritmus, mint a biciklizés – mondta el érdeklődésünkre Sárkány Zsolt. – A nagyjából 20 tagú együttes fiataljai mindannyian a Hidas Frigyes Zeneiskola növendékei, az alsó tagozatosoktól a középiskolásokig bezárólag. Többen a Balaton M. & K fúvószenekar tagjai is egyben, ennek köszönhetően sokat koncertezünk együtt is.

A kérdésre, hogy miben rejlik az ütősök varázsa, Sárkány Zsolt azt mondta: rengeteg hangszeren játszunk, és ezek megszólaltatása viszonylag könnyűnek mondható. – Némi izom- és agymunka és a társakkal való összhang, különösen ha menetdobolásról van szó – tette hozzá az együttes vezetője. – Surdo, timbales, conga mariba, xilofon, vibrofon, shakerek, kolompok, gongok, csak néhány a rengeteg hangszer közül. Ezeken a hangszereken nem lehet mereven játszani, mindent könnyedén és lazán fogunk fel. Mondhatni, hogy egy hónapnyi gyakorlás után a színpadra állhat a növendék, ami hatalmas motivációt jelent.

Azon szerencsések közé tartozunk, akik elmondhatják magukról, hogy szinte mindenen tudunk zenélni, ami éppen kéznél van, legyen az asztal, faláda, vagy éppen egy kuka, de testzenét is játszunk, ami szintén rendkívül látványos. A testen keltett ritmusokat egészítjük ki zizegésekkel, fütyülésekkel. Kellenek a show-elemek, a mozgások, hiszen a zene nem csak arról szól, hogy mi jól érezzük magunkat, hanem hogy a közönség is élvezze amit csinálunk. Az a legfantasztikusabb, amikor a közönség is megmozdul, és a legmerevebb ember is kihúzza zsebéből a kezét.

Sok tehetség kikerült már Sárkány Zsolt kezei közül, Gájer Bálint is a Marcatoban kezdte pályafutását, majd a főiskola jazzének tanszakát elvégezve, több együttest alapítva lett országosan elismert művész. – Jónéhány növendéket tudnék felsorolni, akiknek jót tett, hogy ebbe a csapatba kerülhetett, ahol figyeltek rá, irányították – mondta Sárkány Zsolt. – Mert ez nem csak arról szól, hogy valaki jól doboljon. Közösségben vannak, kapnak egy olyan tudást, ami világnyelv, amivel nem kell szégyenkezniük, egy szervezőkészséget, egy olyan miliőt, amit máshol esetleg nem. Olyanok vagyunk: egy kicsit mint egy nagy család, ahol jó ha van harmónia, egy kis irányítás, de néha egy kis szurkodás is.

Egész Európát bejárva koncerteznek folyamatosan s utazásaikhoz hozzátartozik, hogy sokszor 300 kilónyi hangszert kell mozgatniuk, és csak az összeszerelés vagy másfél óra. – Ez edzi a csapatot is, és fantasztikus, hogy a fiatalok milyen jó szervezőkészséggel és kitartással rendelkeznek ezen a téren is – ismerte el a fiatalok munkáját Sárkány Zsolt. – A legkisebb falunapokra is szívesen megyünk, ha hívnak bennünket, és a zenélés mellett hangszerbemutatókat is tartunk, vagy éppen a közönségnek megtanítunk egy ritmust, egy tapsrendet, ami hatalmas élmény nekünk is, ha bírják a tempót.

Legutóbb a Keszthelyi Helikonon Komolyzene-Kamarazene kategóriában fődíjat nyert a csapat.

– Kettő műsorszámmal készültünk: az első darabunk hangszer-összeállítása 3 kolomp, 3 fadob és 2 conga – folytatta Sárkány Zsolt. – A Ghánai variációk című darab afrikai ritmus- és hangzáseredetét le sem tagadhatta volna a mű szerzője. Furán érdekes csavarként élhette meg a háromtagú zsűri az előző tömény két teljes nap után ezt a különös hangzásvilágot, mely láthatóan mosolyt csalt az arcukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában