finomságok a kemencéből

2018.07.01. 15:49

Langallóval ünnepelt Nagybajom a városnapon

Várossá avatásának 17. évfordulóját ünnepelte Nagybajom. Ezúttal is begyújtották a kemencéket, hiszen nem maradhatott el a hagyományos langallósütő verseny.

Koszorus Rita

Káposztás, medvehagymás és spenótos verzió is készült a langallósütő versenyen. A legjobbnak a Mákvirágok kapros kreációja bizonyult, de finom falatokból nem volt hiány. A Kis csapat bolognais töltött langallót készített, hagyományos recept alapján. – Édesapám nagy lovasember volt és nagyon szerette a langallót – mondta Kis Anita. – Sajnos már nem lehetett itt, de igazából az ő emlékére is sütöttünk ma.

A nagybajomi városnapon természetesen mérleget is vontak az elmúlt 17 év eredményeiből. – Mire egy település várossá válik az nem egyik napról a másikra történik – mondta Czeferner Józsefné polgármester. – Mostanra a hiányzó közművek is elkészültek, ez az elmúlt év legnagyobb eredménye.

Czeferner Józsefné hozzátette: haladnak a fejlődés útján, mivel a város több, mint egymilliárd forintot nyert a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból. – A 388 millió forintos ipari park tervezésénél tartunk és van egy 350 millió forintos paktum projekt is. De felújítjuk az alapellátás épületét és rendezvényeket is szervezünk.

A városnapon testvértelepülési kapcsolatokat is ápolták, így Gyergyószárhegy is tiszteletét tette Nagybajomban: a két település kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. – A kultúránk és a nyelvünk közös, ezek megőrzése fontos – mondta Győrffy Gábor alpolgármester. – Sokat tanulunk abból, hogy itt Magyarországon, miként őrzik a hagyományokat, építik a kultúrát.

Biharnagybajommal a közös név hozta össze a somogyi várost. – Tervezzük kutatni az esetleges közös múltat – mondta el kérdésünkre Szító Sándor polgármester. – Azt gondolom: nem lehet véletlen, hogy az ország különböző pontjain ugyanazzal a névvel léteznek települések.

A városnapon Nagybajom Városért kitüntető címet kapott Kis Zoltán és Pozder Veronika. Ötéves testvérkapcsolati plakettet kapott Kisbajom, Biharnagybajom és 25 éves emlékplakettet a németországi Schortens település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában