színpadról képernyőre

2018.07.13. 19:40

Oscar-esélyes kisfilmben játszik főszerepet Kovács Zsolt

A színművész több mint 20 évig játszott Kaposváron. Legújabb filmjében egy nyugdíj előtt álló megszállott embert alakít, akinek minden napja ugyanolyan, mint az előző.

Marosi Gábor

– Én nem feltétlenül a megszállottságra helyezem a fő hangsúlyt – kezdte a beszélgetést Kovács Zsolt színművész. – Alapvetően itt egy olyan emberről van szó, aki egyedül él egy faluban, a felesége meghalt, a fia több ezer kilométerre él és dolgozik. Ennek az embernek a napi foglalatossága csak a munka. Nyugdíj előtt áll, már csak napjai vannak vissza a munkahelyén, elmegy a barátaival kártyázni és utána „skype-ol” a fiával. Ez az ő pici élete, ami ismétlődik nap, mint nap. Ha ránézünk egy ilyen emberre, aki túl van élete nagy fordulópontjain, akkor azt látjuk, hogy már nem olyan jó a teljesítőképessége, de próbál még az életben valamit kitalálni és azt megoldani. Ezek mellett az emberek mellett egyébként elmegyünk az utcán. Alig vesszük észre, de ezek mögött az emberek mögött egy élettörténet van – tette hozzá Kovács Zsolt.

– Három és fél nap alatt forgattuk le a filmet – mondta a Kockaember című film rendezője Dombrovszky Linda. – Nagyon jó hangulatban dolgoztunk. A forgatások alatt végig azt éreztem, hogy ez a film teljesen Kovács Zsoltra íródott. A téma is neki való, kicsit kényszeres, megrögzött ember, akit kizökkentenek a mindennapjaiból. Van a Zsoltban is egy nagyon szerethető „kisember” hangulat – fogalmazott Dombrovszky Linda, majd hozzátette: Kovács Zsolthoz humorban és érzelmileg nagyon közel lehet kerülni.

A film egyébként eddig hatvannál is több fesztiválon szerepelt már és összesen 22 díjat nyert. Megkapta a legjobb film, a legjobb operatőr, a legjobb jelmeztervező, valamint New Yorkban és Chileben a legjobb színésznek járó díjat is. A filmet Dél-Amerikától Londonig, Olaszországtól Görögországig, több mint húsz országban látták már. A film most egy olyan megmérettetésen mutatkozik be Amerikában – a Heartland filmfesztiválon – ahol a győztesek automatikusan Oscar-nevezettek lesznek.

– Titkon számítottunk rá, hogy sikeres lesz a film. Amerikában és Olaszországban hetente van egy fesztivál, a Kockaember pedig – egy kis túlzással – szinte kéthetente kapott valamilyen elismerést – fogalmazott Dombrovszky Linda.

Kovács Zsolt jelenleg Budapesten él és szabadúszó színészként dolgozik. Az Örkény Színházban és a Pesti Magyar Színházban is vállal szerepeket. Két darabban is láthatja a közönség. Az Örkény Színházban Az átváltozás című előadásban játszik, amelyet Gáspár Ildikó rendezett, a Pesti Magyar Színházban pedig Horváth Illés rendezésében a Balta a fejbe tragikomédiában alakítja Richard nagyapját. Hamarosan Kaposvárra érkezik, a Rivaldafény című darab felújító próbáira. Az előadást ugyanis a Csiky Gergely Színház elviszi egy fesztiválra. Filmekben is feltűnik a közeljövőben Kovács Zsolt. A színművész játszik ugyanis Reisz Gábor legújabb alkotásában, amelynek munkacíme a Rossz versek, de még nem biztos, hogy ez lesz a végleges cím. Ezt majd év vége felé mutatják be a mozikban. Szabó Magda Pilátus című regényét pedig Dombrovszky Linda dolgozza majd fel, amelyben szintén szerepet kap Kovács Zsolt. A forgatások várhatóan az ősszel kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában