sártenger

2018.07.28. 21:00

Sár borította el az utcákat az eső után

Öt-hat centis sárréteg borította el a mélyebben fekvő zselickislaki utcákat. A hétvégén akkora eső szakadt le, hogy elöntötte a környéket. Más zselici falvakban is hasonló gondokkal küzdenek.

Kovács Gábor

Nehéz a közlekedés, a legutóbb egy autós bele is ragadt a sárba, traktorral kellett kivontatni. A munkagép hétfőn is pucolta a sarat az úttestről.

– Hiába tisztították ki nemrég az árkokat markolóval, mégis újra eláztunk, mert nincs, ami védje ezt a településrészt – panaszolta az egyik lakó, Decsi József. – A szomszédom maga is takarította az árkát, én is, de súlyos szívbeteg vagyok. Az iszap befolyik az udvarra. Ráadásul a mi behajtónkon süllyed a hídunk.

A helyiek szerint napraforgót ültettek arra a szántóföldre, ahonnan rendszeresen ide folyik a csapadékvíz, magával hozva a sarat. A kerteket is elönti, beteríti a veteményeseket.

– Már hosszú évek óta így megy, eső után borzalmas – fűzte hozzá Farkas Istvánné és Sütő Ferenc, akik szintén erre laknak.

Az önkormányzat azonnal intézkedett a hétvégi esőzések után, de nem egyszerű gonddal állnak szemben.

– Óriási probléma ez, éppen most fejeződött be az árkolás egy előző vis maior után – mondta Bene Sándor, Zselickislak polgármestere.

Vizenyős terület húzódik a falu határában, a Nagyrét, ahol mindig probléma volt a belvíz. A szélsőséges időjárási helyzetekben lezúduló nagy csapadék tovább ront a helyzeten. A környék vízgyűjtő területe igen nagy, mert ide folyik az esővíz a kaposvári, zselici kertbarátok városrészből, és a Gyertyános erdőből is. A kertbarátok rész egyébként több száz éven át kislaki, szőlőhegyi terület volt. Töröcske és Zselickislak határán van egy derékútnak nevezett terület. Onnan 3,5 kilométeren át ide hozza a vizet a mélyút, és a kislaki temető mellett gyűlik össze a csapadék. A magánkézben lévő Nagyréten korábban nyárfákat ültetett a tulajdonos, amelyek eddig elszívták a vizet. Ezeket a fákat kivágták a télen.

– A képviselő-testület úgy döntött, hogy megvesszünk majd a magántulajdonostól egy két hektáros területet, ahol a nyárfák voltak – folytatta Bene Sándor. – Ott egy záportározót alakítunk ki, ami megoldást jelenthet. Ez jelentős összegbe, 20 millió forintba kerülne, amit csak állami támogatásból tudunk megvalósítani. Azonban addig még hidrogeológiai vizsgálatokat is kell végezni a területen. További gond, hogy a Dózsa György és a Petőfi utca lapos területen fekszik. Az átereszeknek ott nem megfelelő átmérője, de ha felbontanánk, és nagyobb hídgyűrűket raknánk le, záportározó nélkül az sem segítene.

A polgármester hozzátette: az érintett lakók tevékenyen kiveszik a részüket a védekezésből: volt, aki új kerítést csináltatott és megmagasította a bejáratát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában