galádság

2018.07.09. 17:30

A csalók is költenének a bankkártyáddal!

Tavaly mintegy 5000 milliárd forintot fizettünk bankkártyával Magyarországon, és ebből egymilliárd forintnyi bankkártyás csalás történt, vagyis 5000 forintonként egy forintot loptak el a pénzünkből. Somogyban évente 30-40 hasonló esetet jelentenek a rendőrségnek.

Kovács Gábor

Gyanús telefonhívást kapott egy kaposvári fiatalember a napokban, egy férfihang a mobilszolgáltatója alkalmazottjaként mutatkozott be. Egy nyereménysorsolás nyerteseként jelölte meg a fiatalt, s hogy a gyanúját eloszlassa, azonnal sorolni kezdte a személyes adatait. Azonban éppen ezzel keltett gyanakvást, hogy olyan adatait is ismerte, amit ritkán tárol egy mobilcég. Végül a csaló a bankkártyája hátoldalán lévő, az érvényesítéshez szükséges kódot kérte, hogy elindíthassa a tranzakciót. Ezt a fiatal megtagadta, válaszul a hívó azonnal bontotta a vonalat.

A bankkártyájának adatait mindenki igyekszik óvni, mégsem sikerül maradéktalanul. Tavaly mintegy 5000 milliárd forintot fizettünk bankkártyával Magyarországon, és ebből egymilliárd forintnyi bankkártyás csalásra került sor, vagyis 5000 forintonként egyetlen forintot loptak el.

Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, hány bankkártyával éltek vissza megyénkben. Válaszában Hosszú Balázs sajtóreferens közölte: az elmúlt évek adatai alapján évente megközelítőleg 30-40 esetben folytattak eljárást ilyen, úgynevezett információs rendszer felhasználásával elkövetett bűncselekmények miatt. Az ilyen jellegű bűncselekmények szám évről évre hozzávetőleg hasonlóan alakul.

Országosan a magyar kibocsátású bankkártyákkal végrehajtott csalások értéke 2017-ben több mint egymilliárd forintra rúgott, s ez 12 500 esetet takart. Ez azt jelenti, hogy egy-egy visszaéléssel átlag 9200 forintot emeltek le a kártya mögötti számláról. A kibocsátói oldalon felmerült károknak csupán 10 százalékát állták az ügyfelek, a túlnyomó részét a kibocsátó bankok illetve a kártyát elfogadó kereskedők. A visszaélések legnagyobb részét ma már online követik el, ezen esetek száma és mértéke is nőtt. Ezzel együtt a Magyar Nemzeti Bank statisztikája azt mutatja, hogy nemzetközi összehasonlításban továbbra is biztonságos a magyar kártyapiac.

Kevesen tudják, hogy az idén már új szabályok vannak érvényben: a megújított európai pénzforgalmi irányelv egy sor bankkártyás részletszabály változását hozta. Ha visszaélnek egy bankkártyával, ezentúl nem az ügyfélnek kell bizonyítania, hogy minden óvintézkedést betartott, hanem a banknak kell bizonyítania, hogy az ügyfél volt gondatlan vagy rosszhiszemű. Ha egy kártyát ellopnak, vagy az ügyfél elveszíti, akkor a korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forint az a limit, ameddig az ügyfelet terheli egy esetleges visszaélés miatt keletkező kár.

 

Így vigyázhatunk a bankkártyára

Hogyan vigyázzunk jól a bankkártyánkra, ezeket a jó tanácsokat foglalta össze a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A bankkártyát ne hagyjuk őrizetlenül, elvesztés után azonnal tiltsuk le. Állítsunk be rajta vásárlási limitet. A cédulára, kártyatokra feljegyzett PIN kód nem csak a mi dolgunkat könnyíti meg, hanem a tolvajokét is. Sokan írják a PIN-kódot a telefonjukba, de sajnos erről az elkövetők is tudnak. Egy bankautomatán tranzakció közben takarjuk el a számlapot, ha a kódot beütjük. A profi bűnözők egy apró kamerát szerelnek az ATM-re, mely rögzíti a PIN-kódot. Olyan készüléket is elhelyezhetnek, mely lehetővé teszi a kártya másolását. Ezért pénzfelvétel előtt érdemes ellenőrizni a kártyakiadót, a pénzkiadó nyílást és a billentyűzetet. Kockázatos, ha internetes vásárlásokat, átutalásokat nyilvános hozzáférésű hálózaton keresztül intézzük. Internetes vásárláskor a kereskedők soha nem kérhetnek PIN-kódot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában