dupla ünnep

2018.08.20. 14:49

A Szent István lakótelepet is ünnepelték

Alapításának 30. évfordulóját ülte a Szent István lakótelep, ezért ebből az alkalomból különleges augusztus 20-ai ünnepséget szerveztek.

K.G.

 

A községet Kaposvár egyik kertvárosaként is emlegethetjük, hiszen táblától tábláig 800 méter távolság sincs a két település között. Három évtizeddel ezelőtt főként kaposváriak telepedtek le a lakóparkban, és egy összetartó közösséget hoztak létre. Közülük alapították többen a Kaposszerdahelyért Egyesületet, amely azóta a többi településrész lakóit is bevonta a közösségépítésbe. A lakótelepen élő Gőbölös Attila keramikusművész formázta meg Szent István réz mellszobrát, amelyet a Milleniumi Parkban állítottak fel. Itt tartották a megemlékezést, és koszorúztak. Prépost László polgármester köszöntője után Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Az elmúlt években tapasztalt összefogás megmutatta, hogy amikor együtt az ország, amikor együtt van megye, város és falu, akkor sok mindenre képesek vagyunk, és amikor együtt cselekszünk, akkor teremtünk jó dolgokat – mutatott rá Biró Norbert. – Amikor bízunk egymásban, és tettekben is együtt az ország, akkor vagyunk méltóak Szent István örökségéhez.

Az ünnepségen a Kaposszerdahelyi Nyugdíjas Egyesület énekkara, és szennai Zselici Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is felléptek. A település nemzetiszín szalaggal átkötött kenyerét Prépost László szegte meg. Az új kenyeret szétosztották a szerdahelyiek között, és még egy kis pálinka kóstoló is járt mellé. Nyéky Kálmán plébános adott hálát az új kenyérért, majd ünnepi szentmisét tartottak.

 

Golyót hajítottak

Augusztus 20-a alkalmából petang vándorkupát tartottak Kaposszerdahelyen. A versenyre belga játékosokat is vártak. A francia népi játékot korábban egy francia család honosította meg a településen. A petang annyira otthonra talált Kaposszerdahelyen, hogy létrehozták a megye egyetlen nyitott pályáját. A kaposszerdahelyi gyerekek már 8-9 éves korukban kezdik elsajátítani a játékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában