frontvonal

2018.08.02. 20:00

Bodrogi élménypark tengeralattjáróval és lezuhant vadászgéppel

Már megszólalt a paintball fegyverből átalakított géppuska a bodrogi hadiparkban, pedig még festették a hölgyek, és távolabb a hegesztők is dolgoztak egy tengeralattjárón. Készültek a Frontvonal haditechnikai élménypark megnyitására.

K. G.

Sokat gondolkodtak azon, mit tehetnének, hogy meginduljon Bodrogon az élet, vallotta be Erdei Norbert bodrogi polgármester. Olyasmit akartak létrehozni, ami az országban, sőt a világon egyedülálló.

– Megálmodtuk, hogy ezt a 30 éve elhagyott halastavat felújítjuk – mondta Erdei Norbert bodrogi polgármester. – Egyedi turisztikai ötleteket kerestünk. Ezért alkottuk meg itt a tóba süllyedő második világháborús, 41 méter hosszú, német U-Boot II A típusú tengeralattjárót és egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet.

Ezek a berendezések természetesen utánzatok, de minden fellehető korabeli dokumentációt felhasználva készültek, tervezőmérnökök bevonásával. Egy hajdani, csehszlovák gyártmányú mezőgazdasági repülőgépet alakították át vadászgéppé.

A tengeralattjáróból egy nyolc ember számára méretezett, különleges szabadulószobát építettek. Valódi élményeket keltve billentik, mozgatják majd. Belülről úgy érezheti a vendég, mintha valóban merülne, ezt hanghatásokkal, fényekkel festik alá.

Szombaton 14 órakor 50 pécsi és budapesti, hagyományőrző katona egy második világháborús összecsapást elevenít fel élethűen, pirotechnikai eszközökkel a tónál. Bodrogi vadulás néven vadfőző versenyt is tartanak a megnyitón. A hadipark avatásán színes programokkal, koncertekkel várják a gyermekeket és a felnőtteket.

Nyolc hónapon át rendezték a tavat

Egy teljesen gondozatlan, 23 hektáros területen mintegy nyolc hónapon át megfeszített munkával dolgoztak a tó kotrásán, a környezet rendbetételén, illetve a hadipark felépítésén. Ebből a munkából a polgármester családja is kivette a részét. Mindezt a Bodrogon élő Nagy Jánostól tudtuk meg. A kerekesszékes férfi maga is sok ötletet adott a fegyverek és a tengeralattjáró elhelyezéséhez. Valamennyi fegyver utánzat, ezért biztonságosak. Idővel a park bővítését is tervezik, de ehhez az kell, hogy idetaláljanak majd az érdeklődők az ország minden pontjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában