750 év

2018.08.12. 19:20

Büszkék és nem feledik gyökereiket a zimányiak

Hétszázötven éves fennállását ünnepelte a hétvégén Zimány. A falu neve első ízben 1268–ban fordul elő a fennmaradt írásos emlékekben, Terra Zigma alakban.

Góz Lilla

Az ünnepi szentmisét követően felszentelték és megkoszorúzták a felújított első és második világháborús, valamint az 1956–os emlékművet. Gulyás Zoltán dandártábornok köszöntőjében felsorolta annak a negyvennyolc hős zimányinak a nevét, akik életüket és vérüket adták azért, hogy a jövő generációja szabad lehessen.

A faluházban a településről elszármazott Orosz Márta festményeit, a várdai Tóth György absztrakt szobrait, a paraszti élet használati eszközeit és Péter Tamás 70-80–as évekbeli kisautóit, matchboxait láthattak az érdeklődők. Az ünneplés a sportpályán folytatódott.

Witzmann Mihály köszöntőjében kiemelte: Zimány nem feledve múltját a jelenben a jövőjét építi. Megjegyezte: az elmúlt években több száz millió forint pályázati forrásból újulhattak meg középületek a településen.

Takács János polgármester pedig köszönetet mondott a több mint száz elszármazottnak, hogy visszatértek, ha csak egy napra is szülőfalujukba, valamint kiemelte a zimányiak erős közösségét. Délután színes kulturális műsorok várták az ünneplőket, fellépett a helyi asszonykórus és környékbeli néptánc egyesületek, szólóénekesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában