Helyi közélet

2018.08.23. 17:45

Lovasbemutató és játszóház a gyermekkönyvtárban

Gina, a 13 éves magyar félvér kanca azonnal belopta magát a gyerekek szívébe a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár csütörtöki rendezvényén: a lovakról, a felelős állattartásról szólt a nap, amelyre közel 100 apróságot vártak. Nyáron minden héten izgalmas programon vehettek részt a legkisebbek, ahol az élmény és kalandon kívül seregnyi új ismeretet szereztek.

Harsányi Miklós

– Itt kapaszkodj elől, foglak a másik oldalról – mondta Vucskics Kata lovasedző egy hatéves kislánynak, aki büszkén ülte meg a lovat. A népes gyerekcsapat kedvence volt Gina, telitalálatnak bizonyult a lovasbemutató. Patakiné Kiss Katalin, a kaposvári Korona Póni Lovasklub elnöke elégedetten nyugtázta az érdeklődést. Másodszor kaptak meghívást a könyvtárba, céljuk a lovassport népszerűsítése.

– A lovagláshoz szorosan kapcsolódik az állatgondozás és a szakszerű ápolás, a gyerekek ezt is megismerhették a bemutatón – mondta. – Örömmel tapasztalom, hogy időről időre újabb jelentkezők szeretnék megtanulni a lovaglás alapjait, s az biztos: Kaposváron van utánpótlás. A szülők számára megnyugtató, hogy biztonságos körülmények között sportolhatnak a gyerekek, akik a foglalkozáson elfelejtik az okostelefont és kizárólag a lóra összpontosítanak.

Lovas kép és könyvjelzőkészítés, rajzolás: a játszóház mágnesként vonzotta az apróságokat. Virág Erzsébet, a megyei könyvtár munkatársa azt mondta: 11 találkozóból áll a nyári rendezvénysorozatuk, s úgy szervezték meg a programot, hogy játékosan minél több ismeretet szerezzenek a résztvevők. A csillagászat és a fizika rejtelmein kívül báboztak a gyermekek, s népszokásokat is felelevenítettek. Minden esetben játszóház kapcsolódott a találkozóhoz, melyre nem csak helyi, hanem a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők.

– A mostani lovasbemutató után jövő csütörtökön érünk a nyári rendezvénysorozat utolsó foglalkozásához – tudtuk meg. – Meglepetésekben bővelkedik a találkozó: rendőr- és tűzoltóautó valamint egy rabszállító jármű gördül be a könyvtár udvarára. S egyúttal palacsintás király napot szervezünk: filmvetítés, palacsintás király és udvari bolond választás színesíti a műsort, s az anyukáknak és a nagymamáknak palacsintasütő versenyt hirdetünk, a programon fellép a Vattacukor zenekar. Tartalmas, szórakoztató és élményekkel teli rendezvényre várjuk a legkisebbeket, s a mostani sikeren felbuzdulva könyvtárunkban jövőre is folytatni szeretnénk a nyári találkozósorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában