lovas nép - galéria

2018.08.26. 18:16

Nyolc lovas küzdött a hetedik Kaposvári Vágtán

A rossz idő és a felázott pálya miatt két és fél órás késéssel kezdődött vasárnap délután a VII. Kaposvári Vágta: ezúttal nyolc lovas rajtolt el a Meistro Lovastanyán. Három előfutamot indítottak, ám a döntő elmaradt, így a tapsonyi, a botykapeterdi és a polányi színekben induló lovason kívül Kaposvár is további jutott az országos fordulóba.

Harsányi Miklós

– Csak ne szakadjon le újra az ég – mondta Meiszterics László, a Kecel-hegyi Lovassport Közhasznú Egyesület elnöke, miközben az eget kémlelte. – A pálya felázott, s a kizárólag a karbantartás után rajtolhat a mezőny: alovasok és a lovak biztonsága a legfontosabb.

Izgalmasan kezdődött a hetedik Kaposvári Vágta, s közvetlenül a start után újabb izgalmas pillanatokat élt át a közönség. A szennai színekben induló Faragó Anna, a tapsonyi Ducsai Gabriella és a Nagyszakácsit képviselő Marton Máté indult az első futamban. A tapsonyi versenyző jól vette a rajtot, s az utolsó fél körben is tartotta a vezető pozíciót, s így Király nyergében Ducsai Gabriella nyerte meg a fordulót. Az indulók közzel 50 kilométeres tempóval vágtattak az 1250 méteres pályán, s nagy várakozás előzte meg a második előfutamot, ahol Ferlindics Nóra Barcs, Somogyi József Kaposvár, illetve Vigh Dániel Botykapeterd képviseletében vágtázott. A két utóbbi lovas között óriási küzdelem bontakozott ki, a megyeszékhely továbbjutásáért vágtázó fiatalember elképesztő tempót diktált, ám végül elsőként a botykapeterdi ifjú versenyző ért célba.

– Ilyen produkcióért nem bánom, hogy órákat vártam a vágtára – mondta egy fiatal lány, aki barátnőjével videón örökítette meg a verseny legszebb pillanatait. – Bár hideg idő van, de természetesen megvárjuk az esti döntőt. Ezt vétek lenne kihagyni, s ahogy látom, sokan gondolkodnak hozzánk hasonlóan.

 

A polányi színekben versenyző Rostási Klaudia nyerte a harmadik előfutamot, Mercz Adrienn (Kadarkút) a második helyen végzett. Az esti döntő elmaradt. Ennek oka: nem volt annyi idő – három óra – az előfutam és a döntő között, amennyit a szabályok előírnak, s az állatvédelmi szabályokra hivatkozva a nemzeti vágta szervezőbizottsága törölte az utolsó fordulót. Így Tapsony, Botykapeted és Polány mellett rendezőként Kaposvár jutott tovább a Nemzeti Vágta fővárosi döntőjébe. Bár az időjárás következtében borult a program, közönségcsalogató programokban bővelkedett a Kaposvári Vágta: a Csákberényi Csikósok látványos puszta ötös bemutatóján kívül a póni-ovis gyerekek is szerepeltek, s délutánra meghívták Vikidál Gyula énekest is. Vasárnap délután amúgy minden a lovakról szólt, még a tombola főnyereménye is egy póni volt. A programhoz kapcsolódva adták át azt a székelykaput, amit Tóth István, Kaposvár főmérnöke állíttatott, s a csíkszentkirályi György Gábor fafaragó két hónap alatt készített el: az ünnepségen Szita Károly, Kaposvár, illetve Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere mondott köszöntőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában