Balaton-parti ingatlanok

2018.08.05. 07:00

Sétány és park lehet majd a senki földjén

Jól haladnak a tárgyalások annak a kilencvenöt Balaton-parti ingatlannak az ügyében, amelyekre a tó körüli önkormányzatok tartanak igényt. Sétányt, parkot, kikötőt, pihenőket szeretnének létesíteni a területeken a települések.

Koszorus Rita

Már az elmúlt esztendőben megkezdte a tárgyalást a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egyes, az üdülőövezetben található ingatlanok sorsáról. – Összesen tizenöt Balaton-parti önkormányzat jelezte a BFT felé igényét – mondta Bardóczy Árpád, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Nkft. ingatlanszakértője. – A tárgyalások jelenlegi állása szerint a vagyonkezelők és haszonbérlők már állást foglaltak. Ezen dolgozunk jelenleg is, az igényekben foglalt szándékokat pontosítjuk.

Minden ingatlan esete egyedi – tette hozzá Bardóczy Árpád –, de általában az önkormányzati törvényben foglalt feladatok végrehajtásához kérik az önkormányzatok az ingatlanokat.

Balatonfenyves esetében tizenhárom kisebb-nagyobb ingatlanra lenne igény a helyhatóság részéről. – Part menti ingatlanokról van szó – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. – Azt szeretnénk, hogy az a tókerülő sétány, amelyről évek óta beszélünk, s amelyen körbe lehetne sétálni a Balatont, ne csak egy álom legyen.

Imremajorban lévő utcák, a Nimród utca, temetőhöz vezető utcák és a temető közvetlen közelében lévő ingatlan is az igények között szerepelnek. – A Nimród utca esetében erőteljes lakossági igény is van arra, hogy javítsuk az úttest állapotát – tette hozzá Lombár Gábor. – Addig azonban, amíg nem az önkormányzatunké az út, nem tudjuk megújítani sem.

Balatonszárszón a település strandjának közvetlen szomszédságában van egy terület, amely jelenleg afféle „senki földje”. – A strand folytatásában van ez a nagy zöldterület, amely állami tulajdonú – tudtuk meg Dorogi Sándor, balatonszárszói polgármestertől. – Évek óta próbálunk hozzájutni, mert ebbe az irányba tudnánk a strandot továbbfejleszteni. Jelenleg ott nincs lejáró a vízbe, sem illemhely, sem szemétgyűjtők és a fürdőzők úgy használják mintha szabadstrand lenne. Valójában zavarosak a tulajdonosi körülmények.

A terület az államé, azonban a használati jogot a vízügy birtokolja. Az előző időszakban nem mondott le erről, így az állam nem is tudta átadni az önkormányzatnak. Most arra vár a település, hogy végre rendeződjön a telek sorsa.

További igényekre számítanak

Jól haladnak a tárgyalások a NFA-val, ezért egy éven belül már eredményekre számítanak az érintettek. – A következő szezon elejére várhatóan ezen ügyek nagy része lezárulhat – fogalmazott Bardóczy Árpád, ingatlanszakértő. – Persze ezzel még nincs vége a tárgyalásoknak, hiszen sok önkormányzat nem jelezte igényét. Hozzátette: az sem kizárt, hogy ezen igények kezelésére egy intézményesített rendszert hoznának létre.

Ilyen lehet Siófok is, ugyanis Hamvas Péter alpolgármester kérdésünkre elmondta: egy balatonszéplaki vízparti ingatlanra tartana igényt az önkormányzat. Ezt már többször jelezték is az NFA-nak, de eddig nem történt semmi. Holott fontos lenne, hogy Siófoké legyen, így lehetne eleget tenni a Balaton-törvénynek és rendben tartani a telket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában