visszatérés a munka világába

2018.08.29. 14:00

Szövetkezetbe tömörítenék a kismamákat

Jövőre megalakulhatnak az anyák munkába állását segítő kismama-szövetkezetek. Egy kisgyermek mellől visszatérni a munkába nehéz döntés, ebben segíthet az új munkavállalási forma.

Kovács Gábor

Formálódnak az új típusú kismama-szövetkezetek, amelyek új, rugalmas munkavállalási lehetőséget biztosítanának a gyermekükkel otthon lévőknek, és ez lehetővé tenné a fokozatos visszatérésüket a munkaerőpiacra. A jogszabályi feltételek kidolgozása után jövőre már létrejöhetnek az első kismama-szövetkezetek. Az anyák közül sokan szeretnének munkát vállalni abban a rövidebb időben is, amikor szabaddá tudják tenni magukat a gyermeknevelés mellett.

Az általunk megkérdezett somogyi, kisgyermekes édesanyák véleménye megoszlott: sokan készülnek hamar munkába állni, mások azonban, ahogyan egyikük fogalmazott, inkább kiélveznék az anyaságot.

– Én bizony visszamennék dolgozni, hiszen valamiből el is kell tartani a gyermeket – mondta Asztalos Nikolett, egy kilenc hónapos kisfiú édesanyja. Legszívesebben lakberendező lenne, mert ezt könnyen összeegyeztethetőnek tartja a kisgyermek nevelésével.

– Bármikor visszamehetnék dolgozni, de úgy döntöttem, hogy a gyerek kétéves koráig erről nem lehet szó – mondta Czekmeiszter Beáta, aki pénzügyesként, könyvelőként dolgozott egy irodában. Szerette a munkáját, de az anyaságot fontosnak tartja.

– Egyelőre nem foglalkoztat a kérdés, mert már a második gyermekünkre készülünk – mondta Zomboriné Buni Zsuzsanna. – Betanított munkásként dolgoztam a szülés előtt, de azt fizikailag nem tudnám vállalni kismamaként.

A kaposvári Baba-mama klub foglalkozásain általában 40 család jelenik meg a megyei könyvtárban. A gyermekeket fejlesztő tevékenységek mellett az anyák ilyenkor közösségbe járhatnak, és megbeszélhetik a közös gondjaikat. Gyakran szóba kerülnek az anyagiak is. Sokszor a klub vezetőjéhez, Béres Erikához fordulnak tanácsért, hogy visszamenjenek-e dolgozni kismamaként.

– Nehéz a döntés, mert megviseli lelkileg az édesanyákat, hogy újra munkába álljanak – mondta Béres Erika. –Azt szoktam mondani, ha meg tudják tenni, három éves korig maradjanak a gyerkőccel, mert még rengeteget dolgozhatnak nyugdíjas korukig. Azonban azt is el kell fogadni, hogy valakinek nincs más választása, mint visszatérni a munkába, mert adott esetben el is veszítheti az állását. Emiatt pedig ne legyen bizonytalan a család jövője.

A férfiak is jöhetnek

A jövőre megalakuló kismama-szövetkezetek a férfiak előtt is kitárnák a kapuikat, vagyis az erősebb nem képviselői is beléphetnek majd. Az elmúlt évek átlagadatai azt mutatják, hogy a gyedet a férfiak hat-, a nők kilencvennégy százaléka, a gyest pedig a férfiak öt-, a nők kilencvenöt százaléka veszi igénybe az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában