van ok ünnepelni

2018.09.14. 17:30

Mézédes fesztivál a kaposvári belvárosban

Az élelmesebb látogatók már a hivatalos megnyitó előtt felkeresték a pénteken megnyílt 12. Kaposvári Mézfesztivál standjait: vegyes virágmézet, akácot és vaddohányt is kínáltak a méhészek. Valóságos ízkavalkád tárul az érdeklődők elé: a méz különlegességeken puszedlit és mézes süteményt is árultak.

– Ebből két üveget kérek – mutatott az akácmézre egy fiatal nő. – Az egész család rajong a mézért, a kisfiamnak gyakran kenek vajas-mézes kenyeret, s a teát, és a kávét szinte kizárólag mézzel ízesítem. Arra viszont ügyelek, hogy ne egy fajtára álljunk rá. Piacon, vásárban szerzem be a mézet, s szívesen keresem az új ízeket, leggyakrabban helyi méhészektől termékeit keresem.

 

Bónai András, a Zselici Mézlovagrend nagymestere örömmel nyugtázta az érdeklődést, a helyieken kívül a környező településekről is jönnek vendégek, a két nap alatt több ezer érdeklődőt várnak a házigazdák.

Bónai András azt mondta: a méz és a méhészek ünnepe a szakvásár, s a problémákkal tűzdelt idény után mégis csak van ok az ünneplésre. A magyar méz világszerte ismert, ízvilága, zamata miatt egyre nagyobb a rajongótábora.

Somogyvári Béla kaposvári méhész szerint a vásárló és a termelő közötti közvetlen kapcsolat is garancia a minőségre. A méz bizalmi termék: ha ugyanis egyszer a vevő pórul jár, akkor legközelebb máshol szerzi be a finomságot.

– A vaddohány ízlett, de a repce a legpazarabb – jegyezte meg egy asszony, aki leányával tesztelte a 2018-as kínálatot. – Körbenézünk még a környéken, ám biztosan visszajövünk még ide falatozni. Édes egy hely.

A kaposmérői Radics László, aki 1982 óta méhészkedik, elégedett a nyitónapon tapasztalt érdeklődéssel. Szerinte kettős hozadéka van a fesztiválnak: a közvetlen eladáson túl a gyerekek olyan ízvilágot fedezhetnek fel, amit a nagy áruházakban nem biztos, hogy megtalálnak.

Gesztenye, kakukkfű és medvehagyma: az alsónemesapáti Németh Zsolt 17 fajta mézet, köztük több különlegességet hozott el a kiállításra.

– Remek hangulata van a kaposvári fesztiválnak – mondta Kiss Balázs székesfehérvári méhész. – Itt minden a mézről szól: a látogatóknak és a méhészeknek egyaránt hasznos.

Helyi értékre alapoznak

Hagyományosan a Kaposvári Honvédzenekar bevonulásával kezdődött el a fesztivál, amelyet Oláh Lajosné kaposvári alpolgármestere nyitott meg.

– Összesen 57 kiállító vesz részt a rendezvényünkön – közölte Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A szakmai konferenciákat ezúttal is megtartjuk, s gazdag kulturális programot szerveztünk. Tudatosan helyi és környékbeli előadókat hívtunk meg, azt szeretnénk, hogy minél több csapatnak bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.

Táncosok és zenészek

Szombaton tíz órakor vonulnak be a méz lovagrendek, s természetesen a mézkirálynőt is meghívták a fesztiválra. Műsort ad többek közt a Kiskorpádi Kórus, a somodori Fekete Tulipán Tánccsoport és a Kazsoki Margaréta Egyesület, este hatkor hirdetik ki a rajzpályázat eredményét, s fél nyolckor a Don Jovi (Bon Jovi tribute zenekar) műsorát tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában