ünnepség

2018.09.16. 15:30

Mézlovagrendek vonultak a kaposvári fesztiválon

A mézkirálynővel együtt vonultak a kaposvári Kossuth térre a mézlovagrendek szombaton. Az ország számos pontjából érkeztek méhészek a tizenkettedik kaposvári mézfesztiválra, s annak leglátványosabb programjára. A szakemberek közösen népszerűsítették a jó minőségű magyar termelői mézet.

Gyeszát Zsolt

Tíz mézlovagrend vonult együtt a somogyi megyeszékhely főterére szombaton. Hazánk távolabbi pontjairól is érkeztek méhészek, ám még egy erdélyi csoport, a Csíkszéki Mézlovagrend is ellátogatott a somogyi megyeszékhelyre. Az idén a Baranyai megyei Páprádi Anna Bíborka volt a kaposvári fesztivál mézkirálynője, aki a közösség szerepét és a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Szita Károly polgármester köszöntőjében arról is szólt, hogy a mézfesztivál is azon ritka események egyike, melyet nem csak hosszú évek óta rendeznek meg, de folyton meg is tud újulni. A városvezető is arra biztatta az érdeklődőket, hogy helyi termelőktől vásároljanak mézet, hiszen ez egyben minőséget is ígér, s a méhészek kétkezi munkája is megbecsülést érdemel.

– Húszezer méhész van Magyarországon – jegyezte meg Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A szakember arra is rámutatott, hogy méznagyhatalom vagyunk, ugyanis Magyarország adja az Európai Unió méztermelésének megközelítőleg tíz százalékát. Hozzátette: a rendezvény célja is elsősorban az, hogy legyen minden nap mézes nap.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: emelni szeretnék a hazai mézfogyasztást. Közel tízféle mézet kóstoltattak a látogatókkal és sokan vásároltak is az idén a termelőktől. – Szinte egyetlen pillanatra sem lehetett üresen látni a sétáló utcát a fesztivál ideje alatt – mondta a méhész. – A tavalyinál is sokkal nagyobb érdeklődést tapasztaltam az idén, ami örvendetes. De annyi méhész és kiállító sem igen volt még, mint ebben az esztendőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában