vállalkozói szalon

2018.10.04. 13:50

A siker kulcsa személyiségben rejlik

Miért van az, ha tárgyalópartnerünk a golyóstollát csattogtatja beszéd közben, késztetést érzünk arra, hogy utánozzuk? Mindez csupán az agy játéka, de ha jól ismerjük a személyiségünket és a pszichológiát, akár az üzleti életben is sikeresek lehetünk, derült ki a Somogyi Hírlap Vállalkozói Szalonjának legutóbbi előadásán.

Kovács Gábor

A siker kulcsa a személyiségben rejlik – erről a témáról tartott érdekfeszítő előadást Kitanics Márk klinikai szakpszichológus és igazságügyi szakértő a Somogyi Hírlap Vállalkozói Szalonjában. A szalonból sohasem hiányoznak a vendégek, de most az átlagosnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a pszichológus előadása, melyet végighallgatott többek között Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, Molnár Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és Tófeji Edina, az M7 Takarék elnök-ügyvezetője is. A pénzintézet a Vállalkozói Szalon állandó partnere. A vendégek a Bárány Fogadó ízletes ételeit fogyasztották és a balatonboglári Hujber Pincészet kiváló borait kóstolhatták. Az előadás láthatóan lekötötte a közönséget, mert a megye gazdasági életének meghatározó szereplői közül sokan voltak kíváncsiak, van-e arra recept, hogyan lehet valakiből sikeres menedzser és vezető?

– A mai, gyorsan változó világunkban mindenkinek kihívásokkal kell szembenéznie, és ez az üzleti életre is egyre inkább jellemző – mondta köszöntőjében Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. – Fiatal menedzserek ma vállalatokat vezetnek, mert a specifikus tudás napjainkban már nem elégséges egy hatékonyan irányított céghez. Ezért gondoltuk, hogy éppen ehhez a témához nyúlunk. A komoly közgazdaságtani előadások mellett egyre inkább törekszünk arra, hogy érdekességeket kínáljunk a vendégeinknek, és ezeket az alkalmakat vitaindítónak szánjuk.

A pszichológusnak nincs a megoldóképlet a zsebében, hangsúlyozta Kitanics Márk az előadása kezdetén, ehelyett csak újabb kérdéseket tesz fel. Azonban az előadás végén a hallgatóság mégis úgy érezte, hogy sikerült közelebb jutnia a megfejtéshez.

– Mi a siker titka? – tette fel a kérdést a szakpszichológus. – Pamela Anderson a sikerét valószínűleg nem a személyiségével érte el, hanem a külsejével. Mindenkinek mást jelent a siker fogalma. Lehet, hogy egy hétköznapi embernek az a siker, ha nyolc órán át áll a futószalag mellett és a nap végén hazamehet a családjához. Más ember csak akkor érzi magát sikeresnek, ha egy nagyvállalatot vezethet.

A jó menedzser legyen intelligens, dinamikus, tudjon intézkedni, legyenek kapcsolatai, sorolta fel Kitanics Márk, de ezzel még nem volt vége. Ezen kívül legyen domináns és magabiztos, ne legyen híján önbizalomnak. Rendelkezzen kellő önismerettel, és legyen innovatív személyiség. Nagyon fontos, hogy ismerje a megfelelő kommunikáció csínját-bínját.

 

A pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az ősi jelleget hordozó, nem szavakkal működő kommunikáció döntő szerepet tölthet be egy üzleti tárgyalás alkalmával. Ilyen a mimika, a tekintet, a gesztusok, a térköz szabályozása, az emblémák és kulturális jelzések viselete. Ezekre mind figyelni kell. Kitanics Márk kiemelte: tudni kell értelmezni ezeket a metakommunikációs jeleket ahhoz, hogy tudjunk jól tárgyalni. Ha ugyanis a szavakon túli jelzések dekódolásának segítségével azt látjuk a partneren, hogy nem tetszik neki valami, azonnal képesek lehetünk változtatni a megközelítésen, hogy elnyerhessük a szimpátiáját.

– A jó menedzsernek mindig jó az önérvényesítő képessége – jegyezte meg az előadó. – Ehhez empátia, alkalmazkodás és önismeret szükséges. Azonban elmondható, hogy az emberek önismerete többnyire rettentően rossz: sokan alul vagy túlértékelik magukat. Ez a cégvezetésben és a személyes kapcsolataikban egyaránt zavart okozhat.

Objektíven nem lehet eldönteni, hogy kiből lesz jó menedzser, ha össze is tudjuk szedni ennek a tevékenységnek a kritériumait. Mert az életben van, aki attól lesz sikeres, hogy jól tárgyal, más attól, hogy precízen végzi el a rá bízott munkát, más pedig az összeköttetései révén képes kiemelkedni. Bár nincs egységes módszer, ezzel együtt mégis pontosan kiválasztható a jó menedzser, vagy az adott pozíciót betöltő munkavállaló, mert megállapítható, hogy a személyiségjegyei megfelelőek-e. Az illető képességei és a készségei, valamint az erősségei és a gyengeségei mérhetők a pszichológia eszközeivel.

Ennek tükrében vajon képesek lehetünk-e a fejlődésre? A jó hír, hogy igen, hiszen az ember egész életében fejlődik, szögezte le Kitanics Márk.

– Az embert az élete során egyre több információ éri, és egyre több nehézségen kell keresztülvergődnie. A kapott információkat és a nehézségeket azonban az ember képes egy életén át tartó fejlődés során feldolgozni, és végül így válhat érett személyiséggé. Az ilyen érett személyiségből válhat jó menedzser és egyben jó munkavállaló – mondta.

– Freud úgy határozta meg, hogy az érett személyiség az, aki tud szeretni és dolgozni – ismertette a pszichológus. – Azonban a tudományos viták és kutatások után újabb meghatározások születtek és bővítették a fogalmat. Gordon Allport amerikai szociálpszichológus vázolta fel az érett személyiség jegyeit, ezt is bemutatta Kitanics Márk. – E szerint érett személyiség az, aki az énje érzéseit ki tudja terjeszteni és a külvilág iránt nyitott. Fontos, hogy képes legyen meghitt viszonyt kialakítani másokkal. Működjön nála az érzelmi biztonság és önelfogadás. Valósághű jártasságai legyenek. Képes legyen önmagát humorral és öniróniával szemlélni. Rendelkezzen fejlett lelkiismerettel, ami segít eligazodni az életben. Alakítson ki egy egységes életfilozófiát, ami elvezet egy életcélhoz.

A hallgatóságnak az volt az érzése az előadás végén, hogy az érett személyiség nemcsak menedzserként a gazdaság és a vállalkozások világában, hanem az élet bármely területén megállhatja a helyét.

Tudni kell kezelni a stresszt

Ahhoz, hogy érett személyiséggé, és ennek segítségével jó menedzserré, vagyis sikeres emberré válhassunk, sokat kell tennünk – toldotta meg Kitanics Márk klinikai szakpszichológus a mondandóját. – A mindennapi munka során ügyelni kell a stressz kezelésére, ami tipikus menedzserbetegségnek számít. Tudnunk kell mások véleményét elfogadni és integrálni, azzal együtt, hogy mi ne beszéljünk bele mások dolgába. A nyitott gondolkodás megléte kellő önkritikát teremthet, ami szintén nem árt a jó érvényesüléshez és a boldoguláshoz. A megfelelő önismeret kialakítása is a sikerhez vezető lépcsőfok. Az empátiát gyakorolni kell, hogy alkalmazkodni tudjunk másokhoz. Az érdeklődés fenntartása a munkánk iránt nagyon fontos elem, mert e nélkül a kiégés fenyegethet.

Példaként azt a rendőrségi pszichológust hozta fel Kitanics Márk, aki megtartotta a rendőrök kiégés elleni terápiáját, majd ezután kilépett – mert ő maga is kiégett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában