megemlékezések Somogyban

2018.10.23. 20:19

Az egész megye forradalmi szellemben ünnepelt

Megyeszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os hősök emlékére. Fonyódon a Kulturális Központ színháztermében idézték meg a 62 évvel ezelőtt történteket a Mátyás Király Gimnázium diákjainak segítségével.

Koszorus Rita

Balatonlellén a Béke Parkban emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Nagyatádon a Nagy Imre téren az önkormányzat és az 56-os Szövetség közös szervezésében emlékeztek meg az októberi eseményekről. Ormai István polgármester ünnepi köszöntőjében kitért arra, hogy 1956-ban a zsarnokság ellen harcoltak az emberek élükön a forradalmi ifjúsággal, hogy legyen szólás-, vallásszabadság és gyülekezési joguk. – Rájuk emlékezünk nemzeti ünnepünkön – mondta a városvezető. – Letiporhatnak, de nem győzhetnek a zsarnokok, tette hozzá. Az ünnepi beszédet követően az Ady-gimnázium diákjai adtak elő műsort, majd az állami szervek, a pártok és a civil szervezetek helyezték el koszorúikat az 56-os kopjafa tövében.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2255996054633306&id=100006688008211

 

Nagybajomban a városi ünnepség a száz éve véget ért első világháború évfordulója alkalmából emelt emlékmű átadásával kezdődött. A szobrok új helyre, a körforgalom közepébe kerültek és megújultak, amelyre az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság két és fél millió forintos támogatást biztosított. A talapzatot az önkormányzat építette meg, tudtuk meg Czeferner Józsefné polgármestertől. Az emlékművön szereplő kétszázöt áldozat emlékére ugyanennyi mécsest gyújtottak. A megemlékezés a Palóczi Horváth Ádám Művelődési Házban folytatódott. Itt adták át a Nagybajom Városért Kitüntető Díjakat Kovács Zoltán főorvosnak és Sipos Lajos volt tűzoltó parancsnoknak. A Nagybajomi Egészségügyért Díjat pedig Törő Lászlóné gyermekorvosi asszisztens vehette át az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában