szakmák bája

2018.10.18. 20:00

Csokiszökőkút és bonbonhegy pompázott a szakmabemutatón

Az építészet és a szépítészet mellett a mezőgazdaság és a gépipar is bemutatkozott a csütörtökön megnyílt kaposvári pályaválasztási kiállításon: az élményalapú szakmatúrán volt, akit a bonbonkészítés kötött le, másokat a lovászképzés vagy épp az elektronikai műszerész pálya ejtett rabul.

Harsányi Miklós

– Fantasztikus a bemutató – mondta Jancsek Anna balatonboglári diáklány. – A rajzolás és a festészet is érdekel, a barátnőmmel végignézzük az összes standot. Órákig lehet sétálni, annyi a látnivaló: tetszenek a szakmai bemutatók, s jó, hogy a kérdéseinkre azonnal választ kapunk. Örülök, hogy eljöttünk Kaposvárra.

A tökéletességre törekedtek a Széchenyi István kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola pedagógusai és diákjai: Mihajlovits Róbert mestercukrász irányításával karamell kompozíció készült. A tizedik osztályos Lippai Rebekka szerint jól tette, hogy beiratkozott a középiskolába: kreatív szakma a cukrászat, s rengeteg sikerélményt ad. Építészet és szépítészet: első hallásra két egymástól távol eső szakterületen bizonyították felkészültségüket a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium tanulói. Amíg Horváth Patrik és Káplán Milán sablonok segítségével látványos mintákat festettek, néhány méterrel távolabb a hajvasalás és sminkelés rejtelmeibe adtak bepillantást a hallgatók. Agócs Attila igazgató azt mondta: jövőre újabb szakma, a női szabó iratkozik fel a képzési listájukra.

– Vajon betárazzák a géppisztolyt? – ugratta haverját egy nyolcadikos fiú a katonai standnál. Egymás után érkeztek a pályaválasztás előtt álló tinik a rendvédelmisek bemutatóhelyére: a Magyar Honvédségen kívül a büntetés-végrehajtás és a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai is felvázolták a legújabb lehetőségeket. Melyből a tabi Rudnay Gyula szakgimnázium sem maradt ki: 2019-től a fegyverműszerész, illetve a motorkerékpárszerelő szakra is beadhatják jelentkezésüket a diákok. A technika iránt érdeklődő ifjak amúgy a csütörtöki nyitónapon megismerhették az elektronikus oktató falat, mely a gyártósoroknál zajló munkafolyamatokat szimulálta.

– Lehet, hogy lovásznak jelentkezek – jegyezte meg egy tinilány, aki barátnőjével a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium gazdag kínálatát mérte fel. Olyan szakmára vágyik a két kamaszlány, melynek biztos jövője van. Takács László, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium oktatója szerint örvendetes, hogy agrár és az erdészeti szakmák egyre népszerűbbek, ezt a helyszínen tapasztalt érdeklődés is megerősítette. Sikert aratott a 2018-as újdonság, a virtuális szakmapróba: egy tini srác a VR-szemüveg segítségével épp szakácsnak állt. Próbálkozását – épp a pizzához szükséges paradicsomszósszal szöszölt – jó néhányan érdeklődve kísérték figyelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában