Tüzet szüntess!

2018.10.04. 17:30

Gránátot vetett, diadalt aratott a Gépész a haditornán

Kaposváron rendezték az Országos Haditorna Verseny megyei fordulóját csütörtökön, amire 12 középiskolás csapat jelentkezett. Az országos döntőbe az Eötvös Loránd szakgimnázium és szakközépiskola gépész csapata jutott.

Harsányi Miklós

Kézigránát célba dobásban nagyot alakítottak a lányok, s az airsoft-lövészetben néhányan bravúros eredménnyel emelkedtek ki a mezőnyből. A rendezvénynek a kaposvári logisztikai ezred biztosított helyszínt. – Verseny előtt nem árt bemelegíteni, a futás átmozgatja az izmokat – mondta Horváth Csenge, a kaposvári gépész rendészeti osztályának tanulója. – Szükség van jó erőnlétre, mivel 11 versenyszám van, s nagyon oda kell tenni magát a csapatnak, hogy az élmezőnyben végezzen.

Horváth Jenő őrnagytól, a kaposvári 4. toborzó és érdekvédelmi központ parancsnokától megtudtuk, hét somogyi településről érkeztek a csapatok. Garantáltan élményekkel teli programot állítottak össze számukra, a haditorna lehetőséget teremt a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására. A 16 éves kaposvári Teglovics Bálint szerint a viadalon nincs hiány izgalmakból, különösen kíváncsi volt, milyen eredménnyel zár a légpuska lövészeten.

 

– Tüzet szüntess, visszabiztosít! – hangzott a parancs az airsoft alakulatnál, ahol ötöt térdelő testhelyzetből, s ugyanennyit fekve lőttek a diákok. Klisz Tibor pedagógus, a Kaposvári Szakképzési Centrum nagyatádi szakgimnáziumának munkatársa díjazta a diákok hozzáállását, egy fiú- és egy lánycsapattal érkeztek a logisztikai ezredhez. Az egyik diák, a 18 esztendős László Róbert Márió a mocsárjáráson kívül leginkább az airsoftot élvezte. Utóbbi versenyszámban a sisakon kívül mellényt is húztak magukra az indulók.

– Jó napot, itt kell kézigránátot dobni? – érdeklődött egy tinilány az egyik szervezőtől. Katonás, lényegre törő eligazítás után jól megpakolt lőszeres ládával rohangált a kamaszcsapat. S bár az első kézigránátdobás nem volt rekord, a következő próbálkozás már célba ért, s a társaság ezt követően már termelte a pontokat. Fegyverismeret, tájfutás és honvédelmi totó: szellemi és fizikai felkészültségüket egyaránt bizonyították a somogyi középiskolások és a gyors értékelés szerint az egészségügyi feladatok sem fogtak ki a csapatokon.

Hogyan kell ellátni az artériás vérzést, miként kell kiemelni a sérültet egy gépjárműből? – ilyen és hasonló kérdésekre is válaszoltak a tinik, s a vérnyomással kapcsolatos feladványt is rutinosan oldották meg. Nem stresszeltek az akadálypályánál sem, ahol előbb egy gépkarabéllyal a kúszófolyosót küzdötték le, majd egy társukat beteghordágyon cipelték.

– Tovább szeretnék tanulni, de ha máskor is szerveznek haditornát, feltétlenül benevezek – jegyezte meg egy nagyatádi fiú lövészet után. – Tökéletes volt a kaposvári akció.

Országosba jutottak a gépészes diákok

A KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola gépész csapata nyerte a haditornát, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula középiskola diákjai második helyen fejezték be a versengést, míg a kaposvári Eötvös középiskolai rendvédelmis csoportja a harmadik lett. Különdíjat kapott a tabi Rudnay szakközépiskola. Boldog-Ellenberger Szilvia, a kaposvári járási hivatal vezetője adta át a díjakat, a győztes kaposvári középiskola tanulói jutottak az országos döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában