fesztivál

2018.10.07. 17:30

Magyar hagyományok mentén faragták a tököt

Huszadik alkalommal rendezték meg idén Szőlőskislakon a Tökfesztivált a hétvégén. A két napos rendezvényen több verseny és számos esemény színesítette a programot.

Barkóczy László

– Az első években még csak tökfaragó versenyeket hirdettünk. – mondta el kérdésünkre Csere Andrea a fesztivál szervezője. – Tizennégy évvel ezelőtt csatlakozott a programhoz a Tökéletes Tökételek Sütő-Főző Verseny is, azóta tekinthető fesztiválnak az esemény. Fontos kihangsúlyoznom, hogy programjaink, versenyeink egyáltalán nem kapcsolódnak a Halloween-hez. Számos magyar hagyomány is kapcsolódik a sütőtökhöz, ezekből szeretnénk évről-évre feleleveníteni néhányat.

 

A versenyeken kívül megtartották a „Tök jó séta Kislakon” elnevezésű túrát, de volt tökfaragó szakkör és játszóház is, hogy a kilátogató családok is jól érezzék magukat. Szombat este pedig minden érdeklődő jót mulathatott a Tökös bálban.

 

A tökfaragó versenyt ebben az évben egyedi kategóriában Gábor Áron rézágyújának és az aradi vértanúk képének tökbe faragásával lehetett megnyerni, míg csapatban az Égigérő paszuj kompozíció nyert. A sütő-főző versenyen a három kategóriában az első helyet a sütőtökös húsgolyók kapormártással, a sütőtökös rumgolyó, és a „Tök cuki” fantázianevű sütemény érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában