fotók

2018.10.12. 17:30

Papírhajókkal és nárciszokkal üzentek a gyerekek a betegeknek

Virágültetéssel hívták fel a figyelmet a gyerekek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkre és emlékeztek meg az elhunytakra a kaposvári Városligetben. Tavaly a megyeszékhelyen a hospice szolgálat százhúsz beteget ápolt, az idén eddig kilencvenet láttak el.

K.G.

Saját maguk készítette papírhajókat bocsátottak a gyerekek a városligeti tó vizére, melyekre írták a betegekhez szóló üzeneteiket. Emellett 250 nárciszhagymát ültettek el. Sárga nárciszos kitűzőt is hajtogattak maguknak, amely a hospice mozgalmat jelképezte.

– A mai világban nagy dolog, ha az odafordulásról, a szeretetről, a segítségnyújtásról hallhatnak a gyerekek – fogalmazott Jánosek Edina, a kaposvári Fehér Lilom Hospice Alapítvány elnöke. – Régen több generáció élt egy fedél alatt, és nem volt idegen a gyerekektől, hogy betegen, ápolva és akár holtan is lássák az idősebbeket.

Az alapítvány célja az is, hogy a betegek nem érezzék magukat egyedül. Gyógyszereket, infúziókat, kanülöket, vérnyomásmérőket adományoznak.

A tanórán rendre előkerül a téma: egyre több fiatal dobja el az életet magától, mert a kudarctűrésük gyenge.

– Ha a családban titkolózó a halálhoz való viszony, a gyereket szinte letaglózza az első közeli ismerős vagy rokon elvesztése – mondta a Iváncsikné Kálmán Éva, a Berzsenyi tagiskola tanára. – Ha egy ilyen esemény után megbeszéljük, hogy mit gondol erről a gyerek, akkor később könnyebben tudják feldolgozni a halál tényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában