fedél alatt

2018.10.19. 14:00

Többszörös a túljelentkezés a szociális bérlakásokra

Többszörös a túljelentkezés a szociális bérlakásokra Kaposváron, a legutóbbi pályázaton hatvanhatan jelentkeztek tizenöt lakásra.

Fenyő Zsuzsa

Ha valaki megbetegszik, elveszti a munkáját, egyedül marad, könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja megoldani a lakhatását. Előfordulhat, hogy az illető nem képes fizetni a lakbért vagy a lakáshitelt, és ilyenkor egyetlen lehetséges megoldásként a szociális bérlakást pályázza meg. Ezek bérleti díja jóval alacsonyabb, mint a piaci ár, egy másfél szobás, összkomfortos lakásért Kaposváron például 13 823 forintot és az aktuális rezsiköltséget kell megfizetni havonta, így érthető, ha egy ingatlanra többen is pályáznak.

Az elnyert lakásokra azonban a bérleti díjon felül is költeni kell, egy önkormányzati ingatlan felújítási költsége átlagosan 200 ezer forint. Akad lakás, amelyikre csupán nyolcvanezret, de van olyan is amelyre 450 ezer forintot kell fordítani.Vannak, akiknek évekig nem sikerül önkormányzati bérlakáshoz jutniuk.

Kaposváron legutóbb az idén nyáron lehetett szociális bérlakásra pályázni. Önkormányzati rendelet szabályozza a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit – közölte a Kaposvári Szociális Iroda. – A Népjóléti Bizottság a szeptemberi ülésén döntött a megüresedett önkormányzati bérlakások bérleti jogáról. Tizennégy jelentkezőt támogatott a bizottság, egy ingatlanra pedig nem érkezett pályázat. A pályázatok elbírálásánál a fő szempontok között szerepelnek a lakhatási körülmények, a jövedelmi és vagyoni helyzet, egészségügyi állapot, a gyermekek száma, a család összetétele, nyilvántartásba vétel időpontja, esetleges korábbi pályázatok eredménye.

Nagyon sok embernek az élete múlik azon, hozzájut-e egy ilyen ingatlanhoz. Februárban például egy olyan férfi költözhetett szociális bérlakásba, aki korábban a hajléktalanszállón lakott, és enélkül esélye sem lett volna a kitörésre. Egy házaspár pedig évekig egy kalyibában élt Kaposvár külterületén, míg sikerült lakáshoz jutniuk.

2016-ban Kaposvár lakásainak 3,8 százaléka, ezeregyszázegy ingatlan volt önkormányzati bérlakás. Ez a szám az elmúlt két évben eggyel csökkent csupán, jelenleg ezeregyszáz szociális bérlakás található a városban, amelyek komfortfokozata és szobaszáma változó. A megüresedő lakások függvényében évente többször is kiír pályázatot a Szociális Iroda. Idén várhatóan októberben lehet majd harmadszorra pályázni lakásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában