Tűzijáték

2018.12.30. 15:30

Nagy durranás készül szilveszterkor

Sárkánytojás, Varázsvirág, Pattogó egérke – csak néhány a sajátos fantázianevű pirotechnikai eszközök közül, amelyek robbannak, durrannak, világítanak szilveszterkor. A tűzijátékok december 28-ától december 31-ég vásárolhatók.

K.G.

Négy gyermekének lesz látványosság a 12 ezer forintért megvásárolt tűzijáték, mutatta pénteken a mosdósi Bosnyák Mihály az árus előtt.

– A szilveszteri hangulatot fokozza a tűzijáték, és ha már az én fiatalkoromban nem lehetett használni, most kiéli magát az ember! – nevetett egy másik vásárló, a kaposvári Váczi Zoltán. A rinyakovácsi Károlyi Richárd Roland pedig egy nagy családi összejövetelre vásárolta a telepeket, mert mint mondta: szilveszterkor az egész utca közösen ünnepel majd.

– Minden gyerek a tűzijátékot várja éjfélkor, ez hozzá tartozik az óévbúcsúztatóhoz – jelentette ki a batéi Kordély Kornél, aki az ötéves kisfia, Botond kezét fogva állt sorba, s a Lepke, Tornádó és Sikoly fantázianevű termékek között válogattak.

– A biztonsági előírásokat elmagyarázzuk, és a dobozokon is rajta van! – fogadta a vevőket Bencze Tamás eladó. Egy másik sátornál pedig Török Milán már ötödik éve árusít szilveszter előtt tűzijátékot. Minden évben eladta a teljes készletet, tapasztalata szerint inkább a 14 és 20 év közötti korosztályt érdekli a kisebb rakétatelep, és a füstölős, pörgős, recsegős pirotechnikai termékek. A 25-30 évesek már a komolyabb, színes tűzijátékokat veszik. Átlag hétezer forintot költenek, de van akciós telep 2500 forintért is.

– Az olcsó apróságokat és a drága, nagyobb telepeket keresik leginkább, mondta Boda Gábor kaposvári pirotechnikus, a Kapos Balloon Kft. cégvezetője. Az idén újfajta, kis recsegők vannak a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig nagyobb telepek, ezeket már a hármas pirotechnikai osztályba sorolták. A hármas csoportba tartozó árukat január 1-e és 5-e között térítésmentesen visszaveszik. Az egyes, kettes osztályba tartozó kisebb termékeket viszont egész évben birtokolhatják a vevők. Az eladók az idén nem emeltek árat, 200 forinttól 20-30 ezer forintig mindenki megtalálhatja a kedvére való árut.

Konténerből, sátorból árulják

Konténerekből, sátrakból árusítják a pirotechnikai eszközöket ebben a néhány napban a nagyáruházak parkolóiban hatósági engedélyek alapján. Kérdésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közölte, hogy Kaposváron kívül Balatonlellén, Balatonbogláron, Szántódon, Barcson, Fonyódon, Marcaliban, Csurgón és Siófokon engedélyezték az árusítást, A különböző pirotechnikai osztályba sorolt termékeknél másképp kell eljárni. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, hogy körültekintően kell bánni a szilveszteri tűzijátékokkal, mert a figyelmetlenség balesetet és tüzet is okozhat. Petárdázni viszont szilveszterkor is tilos. Aki ezt a szabálysértést elköveti, ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában