karácsony az anyaotthonban

2018.12.26. 11:30

Nincs hova hazamenniük, az otthon a családjuk

Kivétel nélkül az összes lakó a Borostyánvirág Anyaotthonba tölti a karácsonyi ünnepeket. Az intézmény dolgozói vacsorával és ajándékokkal kedveskednek a bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek.

Góz Lilla

– Szeretnék egy baba kocsit és egy színes nyakláncot – mesélte Hanna. A ötéves kislány levelet küldött a Jézuskának. Lerajzolta, hogy milyen ajándékra vágyik. Levele egy budapesti társaságnál landolt, akik névre szólóan mindegyik anyaotthonos gyermeknek összeállítottak egy csomagot, amely vágyaikat tartalmazza.

– Mindig nagyon meghitt és örömteli pillanat mikor a kicsik kibontják az ajándékokat és azt találják benne, amire vágytak – mondta el Biró Dániel. A Borostyánvirág Anyaotthon vezetője hozzátette: az idei évben kivétel nélkül mindenki bent marad az intézményben, mert nincs a családoknak olyan háttérországuk, ahová hazatérhetnek. Egy család hitelt örökölt és emiatt került nehéz helyzetbe, a többiek mind kapcsolati erőszak áldozatai. Megjegyezte: az ünnep egy közös vacsorával kezdődött, ahol megvendégelték az anyukákat, gyermekeiket. Támogatóik segítségével a felnőtteknek hasznos, a gyerekeknek az általuk vágyott játékokat kapták meg. A karácsonyfát pedig évek óta a Klebelsberg kollégium biztosítja.

Erika az ország másik feléből érkezett. December elseje óta a kaposvári anyaotthon lakója.

– El kellett jönnöm családi problémák miatt. Többször visszamentem, de a párom hiába ígérte, hogy megváltozik, mikor berúgott verést kaptam és többször meg is csalt – mesélte történetét Erika. Két felnőtt gyermeke van, ők már önálló életet élnek. Legkisebb fia vele tartott, lánya gimnazista, de az ünnepeket és a téli szünetet a somogyi megyeszékhelyen tölti édesanyjával és öccsével.

– Kitettek magukért a dolgozók, én még sosem kaptam ajándékot, nagyon jól esett – mesélte meghatódva a középkorú nő.

Azt mondta: nagy tervekkel vág neki 2019-nek, bízik abban, hogy jóra fordul élete.

– Szeretnék új életet kezdeni, boldogulni a gyermekeimmel. Munkát keresek és vágyam, hogy összespóroljak egy kis lakásra – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában