Nem ingáznak

2019.01.03. 09:00

A munka kedvéért se szívesen mozdulnak ki a falvakban élők

Nem szívesen ingáznak a kis falvak lakói. Egyebek közt ez is kiderül abból az összeállításból, melyet nemrégiben készítettek az ország munkaerőpiaci körzeteiről. A barcsi körzet az egyik legkisebb az országban.

Kovács Gábor

Pápa László visszaemlékezett arra, hogy amíg Barcson lakott, Igalba járt dolgozni. Ahogy összegezte az elveit, az élete folyamán mindig oda tartott, ahol a munka várta. Ma azonban Bélavár polgármestere, és ebben a minőségében úgy látja, vidéken nem mindenki osztja a nézeteit. – Aki akart, már elment a településről messzebbre, ugyanis helyben sajnos nincs jól fizető munka – mondta Pápa László. – Van olyan munkavállaló, aki Bélavártól 100 kilométerre, Zalaegerszegen talált magának állást. Azonban azoknál, akik a faluban maradtak, felróható kritikaként, hogy nem szívesen mozdulnak ki a munka kedvéért. Még tíz–húsz kilométerre se akarnak ingázni.

A barcsi vállalkozások közül sokan saját költségen, autóval hozzák be a környező falvakból a munkásokat a városba mindennap, tudtuk meg Rideg Gábortól, a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületének elnökétől. – A képzett munkaerő hiánya az egyik legnagyobb problémánk – mondta érdeklődésünkre Rideg Gábor. – Barcson leginkább vasas, faipari és gépipari, középfokú végzettségű munkavállalókat keresnek a cégek. A térségnek jót tenne egy összeszerelő üzem, amely felszívná a képzetlen munkaerőt, és ez tovább javíthatná a foglalkoztatást.

Uniós módszertani elvek alapján és a Központi Statisztikai Hivatal adatait feldolgozva összeállították Magyarország munkaerőpiaci körzeteit. Az elvégzett behatárolások után 84 munkaerőpiaci körzetet számláltak össze hazánkban. Ezek általában nem esnek egybe a járások határaival, de a központjukban mindig egy nagyobb település található, ahová a munkavállalók igyekeznek.

Érdekesség, hogy az országban a legkisebb munkaerőpiaci körzet a barcsi, ahol a térségben mindössze 6300 foglalkoztatottat számláltak a 2011-es adatok alapján. A munkaerőpiaci körzetek foglalkoztatottainak száma átlag 31 ezer, miközben a lakosságszámuk átlagosan 82 ezer volt.

Nagyon zárt a kaposvári körzet

A legzártabb munkaerőpiaci körzetek egyike a kaposvári, hasonlóan a sopronihoz, a pécsihez vagy a bajaihoz az összeállítás szerint. A tapasztalatok szerint ezekre a területekre a vonzáskörzetükön kívül eső tájékokról csak ritkán érkeznek ingázó munkavállalók. A gazdaságilag aktívak aránya a népességben az északnyugati országrészben és a főváros térségében lévő körzetekben volt a legkedvezőbb. A keleti országrészhez hasonlóan alacsony érték jellemezte azonban a Dunántúl déli területeinek a körzeteit is, így a somogyi körzeteket is.

Az egyes munkaerőpiaci körzetekre különböző mértékű ingázás jellemző. Az Alföld térségeiben tíz foglalkoztatottból általában csak kettő-három vállalt munkát a lakóhelyétől eltérő településen, ezzel szemben például a Mór, az Esztergom és a Gyöngyös körzeteiben élő foglalkoztatottak közül többen ingáztak naponta, mint ahányan nem. Ebben a tekintetben Somogy megye átlagos ingázási mértéket mutathat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában