fotók!

2019.01.04. 16:30

Varázslatos balatoni jégcsodákban gyönyörködhetünk

Megérkezett a hidegfront a Balatonhoz is, csaknem száz kilométer per órás erősségű szél tombolt több településen.

Góz Lilla

Gyönyörű, jeges arcát mutatja a déli part. A hullámok kicsapta víz gyorsan ráfagyott a partmenti növényekre, padokra, szobrokra.

 

– Erős, gyakran viharossá fokozódó szél kíséretében markáns sarkvidéki eredetű, hideg légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét január első napjaiban – mondta el a Szilágyi Eszter, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa. Hozzátette: eddig 93 kilométer per óra volt a legerősebb széllökés, amit Balatonőszödön mértek.

– A víz hőmérséklete jelenleg – 0,7 fokos és mivel a következő napokban az éjszakai minimumok fagypont alatt, -6 fok körül alakulnak, továbbá a nappali órákban is alig emelkedik pozitív tartományba a léghőmérséklet, így várhatóan megjelenhet az összefüggő jég a tavon a következő napokban. Ennek első jelei a jégcsírák már láthatóak – jegyezte meg Szilágyi Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában