Fotók

2024.05.24. 11:04

Hőlégballon bajnokság: Menyhárt Bendegúz volt a legpontosabb a reggeli repülésen

Fotó: Szabóné Fábián Marianna

Péntek reggel elkezdődött a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokság, vagyis az I. Rippl-Rónai Kupa. A különleges légijárművek a kaposvári városligetből emelkedtek a magasba, hopgy aztán 6 órakor megkezdjék az első versenyszámot, amely az úgynevezett bíró által meghatározott cél (Judge Declared Goal) volt. Ennek a lényege, hogy a versenyzők megkísérelnek markert dobni a versenybíróság által kijelölt célhoz minél közelebb. A cél egy nagy, egyenként 10-szer 1 méteres, X alakú kereszt. Ez a közönségnek is könnyen érthető és nagyon látványos feladat, amikor hatalmas ballonok csoportjai közelednek a közös célhoz.

Ezt legjobban Menyhárt Bendegúz teljesítette, őt követte Molnár Péter és Konecsni János

A második szám a minimum távolság (Minimum Distance) volt. A minimum távolság számban a ballonok egy közös felszállási területről indulnak és egy meghatározott minimális repülési idő után markert dobnak, a lehető legközelebb az indulás helyéhez. Más szavakkal a versenyzőknek a meghatározott ideig a legközelebb kell maradniuk a starthelyhez.

Itt Németh Balázs érte el a legjobb eredményt, második lett Menyhárt Bendegúz, míg harmadik helyen Nagy Balázs végzett

A harmadik feladat a reggeli felszállásnál a továbbrepülés (Fly-on) volt.

A továbbrepülés szám lényege pedig, hogy a versenyzőknek repülés közben kell meghatározniuk, hogy mi lesz a következő céljuk. Az ezt megelőző feladat markerére ráírják saját választott céljuk koordinátáit, amit a marker kidobása után már természetesen nem tudnak megváltoztatni. A feladat nehézsége, hogy egy feladat végrehajtása közben kell a következő feladatot úgy előkészíteni, hogy a továbbrepülés után ott is a legjobb eredményt érjék el. Ezzel a feladattal a versenybíróság jól tesztelheti a versenyzők stratégiai képességét.

Ezt a feladatot a mezőny egyetlen női pilótája, Becz Rita teljesítette a legjobban. Őt követte Németh Balázs és az osztrák Michael Abel.

A program péntek délután folytatódik. A versenyzők 17 órakor tudják meg honnan lehet felszállniuk az időjárási és légköri viszonyoknak megfelelően, majd este 18 órától 20 óráig tart a bajnokság következő repülése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában