Somogy Megyei Önkormányzat

2019.02.26. 19:25

Fejlődés és fejlesztések Somogy megyében

Szűcs Tibor

Besegítenek az önerőhöz és közösséget kovácsolnak

Március 15. és április 30. között pályázhatnak a somogyi falvak vissza nem térítendő támogatásra a „SomFALU-2019.” programban. A megyei közgyűlés a legutóbbi ülésén döntött a Somogyi Falvak Támogatói Alap létrehozásáról, melyben nyolcmillió forintos keretösszeg áll rendelkezésre különböző rendezvények támogatására, pályázati önerő biztosítására.

Az Alap kínálta lehetőségek között szerepel az önkormányzat által benyújtott, támogatási szerződéssel vagy támogatói okirattal rendelkező, a Vidékfejlesztési Program és a LEADER Program keretében benyújtott pályázatok megvalósításához szükséges önrész támogatása. Kitétel, hogy a pályázatok megvalósítása igazolható módon 2019. december 31-ig megtörténik.

A falunapok kivételével pályázni lehet a Somogy megye településein élők kulturális, gasztronómiai, sport életét előmozdító, helyi közösségépítő, önkormányzat által szervezett rendezvények költségeihez történő hozzájárulásra, illetve Somogy megye településeinek identitását elősegítő tevékenységek támogatására. Pályázatot – a városi- és megyei jogú városi önkormányzatok kivételével – kizárólag somogyi települési (községi) önkormányzatok nyújthatnak be megyében megvalósuló tevékenységre.

Nem támogatható a Vidékfejlesztési Programon és LEADER Programon kívüli pályázatok önereje, továbbá azon támogatási igények, melyek olyan Vidékfejlesztési Programból és LEADER Programból eredő önerőre vonatkoznak, melyek esetében a záró elszámolás e pályázat benyújtásakor már megtörtént. Szintén nem támogathatóak a pályázati kérelem benyújtását megelőzően megtartott rendezvények, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatból támogatott rendezvények, tevékenységek, a falunapi rendezvények, a rendezvényekkel kapcsolatosan az italfogyasztás vagy vásárlás költségei, kivéve az olyan termékeket, melyek megvásárlása illeszkedik Somogy megye borstratégiájához.

A vissza nem térítendő támogatás maximális összege ötszázezer forint, amit még az idei évben fel kell használnia a pályázónak. A pályázati kérelmeket egy alkalommal a Somogy Megyei Közgyűlés TOP Projekt Bizottsága bírálja el május 31-ig. A támogatást a szerződés megkötésétől számított 30 napon belül folyósítják. A támogatás elszámolásának határideje: 2020. június 30. A határidőig el nem számolt vagy fel nem használt támogatásokat vissza kell fizetni.

Kincsünk a tiszta somogyi víz

Somogyban tizenhét településen zajlanak több százmilliós fejlesztések, hogy egészséges ivóvízhez juthassanak az itt élő polgárok. A jövő szempontjából kiemelkedő, megyénket tekintve összesen hárommilliárd forintos beruházás kiváló alapnak tekinthető, hogy lehetőséget kapjanak falvaink is a jó minőségű alapinfrastruktúra meglétére – tájékoztatott a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke több ivóvízminőség-javító beruházás megtekintését követően.

Somogyban tizenhét településen zajlanak több százmilliós fejlesztések, hogy egészséges ivóvízhez juthassanak a helybéliek. A jövő szempontjából kiemelkedő, megyénket tekintve összesen hárommilliárd forintos beruházás kiváló alapnak tekinthető, hogy lehetőséget kapjanak falvaink is a jó minőségű alapinfrastruktúra meglétére – tájékoztatott Bíró Norbertm a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke több ivóvízminőség-javító beruházás megtekintését követően.

– Miután Taranyban, Lakócsán és Darányban személyesen is meggyőződhetett ezekről a beruházásokról – hangsúlyozta: mindannyian érzékeltük az elmúlt években, hogy nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk megóvására.

S azt is jól tudjuk, hogy a huszonegyedik század világméretű kihívása a tiszta ivóvíz, mely nem minden országban adatott meg, s mindez egyik oka annak, hogy milliók keltek útra Afrikából vagy éppen Ázsiából. Somogy megye ennél szerencsésebb helyzetben van, hiszen értékes földjeink, kiváló minőségű vizeink vannak, amik az egészséges élet biztosítása mellett kitörési pontjai is lehetnek az itt élőknek. Ezt a természeti kincset azonban meg kell óvnunk. Még mindig nem késő olyan beruházásokba fogni, melyek az életminőség javítása mellett az egészségre is hangsúlyt fektetnek – hangsúlyozta az elnök.

Tizenhét somogyi településen ennek szellemében zajlanak ivóvízminőséget javító beruházások. Bár több faluban is elmondták, nem érzékelték, hogy gyengébb minőségű lenne a vizük, de az uniós normáknak, követelményeknek már nem felel meg. Lehet, hogy ízre nem találni bennük semmi kivetnivalót, de több helyen is egészségre káros összetevők határérték feletti mennyiségéről számoltak be. Már csak ezért is fontosak az ilyen jellegű beruházások, hiszen az alapinfrastruktúra egyik elengedhetetlen eleme a létfontosságú tiszta víz biztosítása.

S amennyiben biztosított ez az alapinfrastruktúra, sokkal élhetőbbé válik az adott település, sokkal több lehetőséget tartogat számukra a jövő. S ha már több minden adott lesz, nem akarnak elvándorolni az itt élők. Ezt az irányt követi többek között a megyei klímastratégia is, amit tavaly fogadott el a megyei közgyűlés, s azokat a pontokat foglalja magába, melyekkel megóvhatjuk környezetünket. Csak úgy törekedhetünk arra Somogy megye bármely városában vagy falujában, hogy egészségesek maradjunk, élhető életet éljünk, ha közvetlen és közvetett környezetünk, vagyis a levegőnk, az ivóvizünk, a talajunk és ezek által az élelmiszereink tisztasága biztosított.

Megismerik a szülőföldet az iskolások

Az idén is folytatódik az általános iskolások osztálykirándulását támogató Szülőföldem Somogyország program, melyre márciustól jelentkezhetnek, pályázhatnak a somogyi oktatási intézmények – közölte Biró Norbert, a közgyűlés elnöke.

A megyei önkormányzat 2011-től 2016-ig a jótékonysági Megyebál bevételéből azoknak az iskolásoknak juttatott fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat megyénkbe tervezték. A Szülőföldem Somogyország pályázat keretében a Balaton, a Dráva-mente és a Zselic térségébe kiránduló osztályok juthattak támogatáshoz. Az idei Megyebál bevételéből kétezer forinttal tudják támogatni a diákok kirándulását. A Somogy Megyei Önkormányzat költségvetésében 3 millió 870 ezer forint áll rendelkezésre erre a célra. Tavaly 3,4 millió forintból támogatták 1697 diák kirándulását.

A program sok olyan gyermeknek adott lehetőséget szülőföldje értékeinek megismerésére, akiknek a támogatás nélkül nem lenne lehetősége erre. – A Szülőföldem Somogyország program keretében 8632 diák kirándulásához járult hozzá az önkormányzat nyolc év alatt. Ez a szám az idén meghaladja majd a tízezret – tette hozzá Biró Norbert.

Munkát, feladatot ad a paksi bővítés

A paksi bővítés során az építkezéstől kezdve a későbbi szakmunkákig Somogy is lehetőséghez jut – tájékoztatott Biró Norbert, a Becskeházi Attila Csabával, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkárral folytatott informális megbeszélést követően.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Somogy, Bács-Kiskun, Baranya és Tolna közgyűlési elnökei megállapodtak az államtitkárral abban, hogy az eddigi formális megállapodást tartalommal töltik meg, negyedévente tájékoztató egyeztetést tartanak. – Közös célunk, hogy az ebben a négy megyében élők is lehetőségekhez juthassanak akár munkavállalóként, akár képzési intézményként a paksi bővítésben – emelte ki Biró Norbert. – Célunk munkához juttatni mindenkit, aki dolgozni akar. Aki korábban a perifériára szorult, aki hosszabb ideje munkanélküli, s természetesen azokat a fiatalokat is, akik itthon képzelik el jövőjüket. Fontos ezt kihangsúlyozni, ugyanis sokan gondolják azt, tőlünk nyugatabbra kolbászból van a kerítés, és inkább elhagyják szülőföldjüket, családjukat, idős szüleiket egy álomvilágért – emelte ki.

A beruházáshoz kapcsolódó pályázatok, konkrét feladatok ismeretében Somogy megyébe érkezik az államtitkárság képviselője, hogy azokról a lehetőségekről tájékoztassa az oktatási intézményeket, vállalkozásokat, melyekben részt vállalhatnak, melyekből profitálhatnak. Az érdeklődő munkavállalók várhatóan már az építkezés időszakában lehetőséghez jutnak. Az üzemeltetéshez is szükség lesz jól képzett szakemberekre, akik talán éppen valamelyik somogyi iskolában szerzik meg a szükséges tudást.

Somogyi Borfesztivál harmadszor is

Már zajlik a harmadik Somogyi Borfesztivál előkészítése. Június közepén – 14-15-én – ismét a Kaposvári Vigasságok terére várják a szép somogyi borok kedvelőit. A zamatos nedűk és a helyi termékek bemutatása mellett a harmadik Somogyi Borfesztiválon is komoly szerep jut a kulturális programoknak. A fesztiválhangulatról pénteken és szombaton elismert somogyi és országos hírű előadók gondoskodnak. Nem hiányozhatnak ebben az évben sem a kínálatból a somogyi pálinkakülönlegességek és megyénk iparművészeti-, kézműves termékei. Jelenleg zajlanak az egyeztetések a résztvevőkkel, a napokban pontosítják a programokat.

Mint ismert, két évvel ezelőtt a megyei önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei Szervezete, Kaposvár városa és a borászok összefogásaként jöhetett létre az első rendezvény. A cél az volt, hogy közelebb hozzák a dél-balatoni borokat, termelőiket és a somogyiakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában