árucikk a kapcsolat?

2019.02.15. 14:00

Nem megjavítani akarjuk a házasságot, hanem kidobni

A házasság alapszerződés a boldog életre – ezt a gondolatot bontotta ki Bagdy Emőke, a pszichológiatudomány professzora kaposvári előadásán, amely a házasság hete rendezvénysorozat része volt.

Kovács Gábor

Telt ház fogadta a népszerű klinikai szakpszichológust, aki nemrégiben vette át az aranydiplomáját. A Szivárvány Kultúrpalota nézőközönsége főként fiatal és idősebb párokból állt.

– Az ember társaslény, amióta megszületett. Ezért kell, hogy az élete végéig legyenek emberi kapcsolatai és kötelékei – szögezte le Bagdy Emőke Kaposváron. – Ez már a születésünk előtt az uterusban, vagyis az anyaméhben megmutatkozik. A felnőtt életünk során pedig arra törekszünk, hogy egy kicsi, szociális uterust teremtsünk magunk körül, amely melegséget és biztonságot ad.

Bagdy Emőke elmondta a kaposvári hallgatóságnak: ezer nőt kérdeztek meg egy felmérésben az igényeikről. A végeredmény szerint a nők biztonságot és szeretetet várnak a párjuktól, vagyis azt, hogy valaki védje az otthon falait. A férfi evolúciós öröksége, hogy erőt, határozottságot képvisel, és a nő alapvetően jól érzi magát a védelmében.

A kapcsolatokban azonban a falak átjárhatókká válnak.

– Azt ajánlom a pároknak, hogy rajzoljanak két kört: az egyik legyen az „én”, a másik a „te” – tanácsolta Bagdy Emőke. – A két kör metszete a „mi”. Ebbe írják bele, hogy mi a közös bennük. Ekkor megjelenik a cél, hogy mit akarnak közösen csinálni az életben.

Napjainkban azonban egy konzumkultúrában élünk, és ez fenyegeti a házasság intézményét. – Az elidegenedés tárgyiasítja a kapcsolatokat – fejtette ki az előadó. – Korunkban az ember vásárlóként viselkedik. Azt sugallják neki: ha elromlik a házasság, ne próbáld megjavítani, hanem dobd el, és vegyél egy másikat.

Bagdy Emőke hozzátette: ez a hozzáállás azonban azt az érzelmi életünket sebzi meg, amelyben a boldogság lehetősége rejlik. A kutatások szerint ugyanis a boldogság nem más, mint a megelégedettség és elegendő pozitív élmények összessége. Ehhez pedig elengedhetetlen a jó párkapcsolat.

Kapcsolatfüggők vagyunk, s ez éltet bennünket

Az embert a génjei úgy programozzák be, hogy kapcsolatfüggő, és az az érzés, hogy szükség van ránk, vitalitást generál a szervezetben. Az élet sava-borsa, ha van kiért felkelni reggelente, emelte ki Bagdy Emőke. Az embernek a család és a munka a legfontosabb, de igazán kiteljesedni a magánéletében tud, ehhez pedig egy jó párkapcsolat és baráti kör szükséges. Azonban csak az felnőtt, aki tud adni, elkötelezettséget és felelősséget vállalni. A mai világban azonban sokszor nincsenek meg az elköteleződés személyi feltételei, mert nincs meg hozzá a megfelelő érettség. Ezen az alapon sokan úgy utasítják el a házasságot, hogy szabadok akarnak lenni és önmagukat megvalósítani. Ezzel szemben a házasság alapszerződés és szövetség a boldog életre. A kutatások szerint a jó párkapcsolat az egészség, a boldogság és a hosszú élet feltétele is. Mert a szövetség és kapcsolatok nélküli élet kiüresedik, a magány pedig gyilkos hatású, és boldogtalanságot okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában