fejlődés

2019.02.11. 13:25

Sok időt spórol, mert gyorsabb a somogyi kormányhivatalnok

A somogyi kormányhivatalnok gyorsabban dolgozik és aktívabb a közéletben, mint az országos átlag. Ez is kiderült abból a beszélgetésből, amelyen Neszményi Zsolt kormánymegbízott a Somogy Megyei Kormányhivatal 2018-as évét értékelte.

Kovács Gábor

– Többféle szempontból értékelhetjük egy hivatalnok munkáját. Ha egy somogyi ügyfél stopper­órával járna ügyeket intézni, vajon mit tapasztalna?

– Az országos átlagnál jóval kevesebb a várakozási idő, bár általánosságban az is elmondható, hogy hazánkban mindenütt elégedettek az ügyfelek a kormányablaki ügyintézéssel. Somogyban az átlagos várakozási idő 12 perc, s alig 20 percet tölt az ügyfél a hivatalban, ami jó eredmény, de ezen területen szeretnénk még javítani az idén. A legnagyobb forgalmú ügyfélfogadási pontjaink a kormányablakok. Tavaly több mint 360 ezer somogyi polgárt fogadtunk itt.

– A kormányablakok számában is mérhető az előrelépés?

– A 2018-as év eredményes és sikeres esztendő volt a Somogy Megyei Kormányhivatal életében. Mindjárt az év elején négy kormányablakot is sikerült átadnunk. Ezek a kormányhivatali ügyintézés központjai, itt fogadjuk a legtöbb ügyfelet. A Balaton-parton okmányirodából kormányablakká alakítottunk át három ügyfélszolgálati pontot. Ez nemcsak számunkra fontos, hanem az ügyfelek kiszolgálása szempontjából is. Balatonbogláron, Balatonlellén és Balatonföldváron új kormányablakot adtunk át, ezen kívül a nagybajomiak örülhettek, mert ott is megújult egy korábbi épület. Technikai szempontból a XXI. századhoz méltó körülmények között fogadjuk az ügyfeleket. Képzett munkatársaink felkészültek az elsősorban a személyi okmányokkal és gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésre, de ezres nagyságrendű más ügytípust is tudtak rendezni.

– A kistelepüléseken élők is eljuthatnak a kormányablakokba?

– Hamarosan beszerzünk egy kormányablak buszt, amely azt a célt szolgálja, hogy a kistelepüléseken élőkhöz mobil módon jusson el a szolgáltatás. Ügyfélfogadást biztosítva települünk majd ki hozzájuk. Hasonló busz megfordult tavaly a nyári fesztiválokon a Balatonon, így a Soundon, de parkolt már a kaposvári Tesco előtt is. Ha megvalósul a beszerzés, egy ilyen busz csak a miénk lesz, és megpróbáljuk a menetrendjét úgy beosztani, hogy mindenhova eljusson, ahol igény van rá a megyében.

– Tavaly nyáron megerősítették önt a tisztségében. Töretlen a folytatás?

– Az országgyűlési választásokat követően július elsejétől ismét bizalmat kaptam a megyei kormányhivatal vezetéséhez a miniszterelnök úrtól. Persze új hangsúlyok, új kihívások vannak a közigazgatásban ebben az évben is. Szervezeti és tartalmi fejlesztéseket készítenek elő, amelyek elősegítik, hogy a közigazgatás még gyorsabban és hatékonyabban működhessen.

– Sok építkezéssel találkozhattak az ügyfelek tavaly.

– Az ingatlanfejlesztések illeszkedtek az intézkedések azon sorába, hogy az ügyfeleket méltó körülmények között fogadhassuk. Erre most lehetőség nyílt EU-s források felhasználásával. A Somogy Megyei Kormányhivatal a környezeti és energiahatékonysági operatív program keretén belül egy több mint 1,2 milliárd forintos pályázatot nyert el. A pénzt arra fordítottuk, hogy az épületeinket külső hőszigeteléssel lássuk el, korszerűsítsük a fűtést, nyílászárókat cseréljünk, a tetőket felújítsuk. 18 épület újult meg ebből a forrásból. Az idén egy 1,5 milliárd forintos, szintén KEHOP-os projekt keretén belül Kaposváron a központi, Nagy Imre téri épületünk újul meg, ahol 250–300 munkatársunk dolgozik. Itt a munkák május elsejével kezdődnek meg, és egy évig tartanak a tervek szerint. A két projekt együtt 2,7 milliárd forintot tesz ki, és ez így az országban a kormányhivatalok között a legnagyobb hasonló beruházás.

– Milyen eredményeket hoztak a felújítások?

– A beruházások célja az volt, hogy lépjünk előre az energiahatékonyság, a klíma- és környezetvédelem terén. Csökkenteni tudjuk a káros­anyag-kibocsátásunkat, és energetikai szempontból hatékonyabban működtetjük az épületeket. A 18 helyszín közül néhányat kiragadva Balatonboglár, Siófok, Marcali, Csurgó, Barcs, Nagyatád is részesült ezekből az előnyökből. Kaposváron több felújítás is zajlott, például az egészségbiztosítási pénztár épületénél. Tavaly voltak sajáterős beruházásaink is: a siófoki járási földhivatal épületét korszerűsítettük 30 millió forintból, hogy korszerű ügyfélszolgálatot alakítsunk ki a Balaton-parton.

– A kormányhivatal tavalyi tevékenységéből mely területeket emelné ki?

– Olyan sok területen dolgozunk, hogy még felsorolni sem könnyű, de elmondható, hogy tavaly sok téren értünk el kiváló eredményeket. Ezek közül talán mégis kettőt emelnék ki, mert fontos lehet a polgároknak: az egyik a foglalkoztatás, a másik pedig az agrár- és vidékfejlesztés.

– A foglalkoztatásról sok kedvező hír érkezik mostanában.

– S megint történelmi csúcsokat döntöttünk. Somogyban 12 504 nyilvántartott álláskereső volt a tavalyi év utolsó hónapjában, ez 10,6 százalékkal kedvezőbb, mint az előző év hasonló időszakában. A megyénkben még így is az országos átlagnál rosszabb a helyzet, de a csökkenés kedvező tendenciája töretlen. De van még tennivalónk, főként a megye déli részén, ennek érdekében dolgoznak a munkatársaink a foglalkoztatási főosztályon és a járási foglalkoztatási osztályokon. A közmunka visszaszorulóban van, gyakran tapasztaljuk, hogy az elsődleges munkaerőpiac fel tudja szívni a közfoglalkoztatottak egy részét. Erre uniós forrásból is tudunk támogatást adni. Három fontos projektünk segítségével az alacsony képzettségűek, és a fiatalok is megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon. A támogatási időszak alatt a munkáltatókat munkabér- és járuléktámogatással segítjük, bejárási támogatást biztosítunk. Mindehhez jelentős forrásokat tudtunk megmozgatni, és ennek megfelelően jelentős eredményeket értünk el. Az ifjúsági garanciaprogram kiemelt célja a 25 év alatti fiatalok munkába állítása. A 2021-ig tartó program 8515 fiatal elhelyezkedésének segítését irányozta elő, ebből 2018-ban 1548 fiatalt vontunk be a munka világába.

– A kistelepülések életében még mindig fontos szerepet tölt be a közmunka.

– A közfoglalkoztatás egyre kisebb mértékű, de lehetőség azoknak, akik képzettség híján vagy más okok miatt kiszorulnak az elsődleges munkaerőpiacról. Számukra továbbra is nagy segítség, hogy az önkormányzatoknál, illetve állami és civil szervezeteknél közfoglalkoztatottként dolgozhatnak. Összességében 4 milliárd 592 millió forintot fordítottunk erre a 2018-as évben.

– A másik terület, ami szóba került, az az agrár- és vidékfejlesztés. Mint tudjuk, Somogy agrár­megye.

– Ezt az ágazatot azért említeném, mert nagyon sokakat érintő területe a kormányhivatal szerteágazó tevékenységének. A főosztályunk az elmúlt évtől működik a kormányhivatal megyei szervezeteként. 2018-ban összesen 6577 ügyfél nyújtott be hozzánk támogatási kérelmet, és negyven jogcímen igényelhettek különféle támogatásokat. Ezekből nagy hányadot képviselt a területalapú támogatás. Több mint 250 ezer hektár területre igényeltek ilyen támogatást a somogyi gazdák.

A beruházások célja az volt, hogy lépjünk előre az energiahatékonyság terén

A hatósági munkán túl jótékonykodtak is a kormányhivatali dolgozók

A somogyi kormányhivatal dolgozói tavaly is felvállaltak olyan feladatokat, amelyek nem voltak kötelezőek a hatósági munka mellett, hangsúlyozta Nesz­ményi Zsolt. A Somogy Megyei Önkormányzattal közösen megszervezték 2018-ban is a polgármesterek és jegyzők tanácskozását, amelyet tavaly Siófokon tartottak. Ez egyedülálló somogyi kezdeményezés, más megyékben nincs hasonló. Tavaly sikerült csúcsot dönteni 270 résztvevővel. A somogyi polgármesterek és jegyzők előadásokat hallgattak, beszélgettek a gondokról, problémákról, azok megoldási módjairól is.

A kormányhivatal dolgozói minden évben cipősdoboz-akció keretében gyűjtést rendeznek a rászoruló családoknak. Ebben is sikerült csúcsot dönteni, mert tavaly több mint 400 cipősdoboz gyűlt össze. Az adományokat olyan intézményeknek juttatták el, mint a kaposvári Bárczi gyógypedagógiai iskola, de Somogyvárra, Nágocsra és Kastélyosdombóra is vittek támogatást. A magyarok kenyere programban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával működtek együtt. A kormányhivatal segítségével került jó helyre a gazdák által felajánlott gabona, közösen adták át gyermekvédelmi intézményeknek. A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya tavaly is megrendezte a mellrák elleni sétát a megyeszékhelyen Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagyának fővédnökségével és Szita Károly polgármester védnökségével.

Havonta rendeznek kiállításokat a kormányhivatal galériájában a Somogyhoz kötődő művészek alkotásaiból. Folytatva ezt a hagyományt, tavaly már 11 tárlatot nyitottak meg. 2018-ban a megyei rendőr-főkapitánysággal kötött együttműködési megállapodást a kormányhivatal, hogy közösen lépjenek fel a bűnmegelőzés érdekében és a bűncselekmények áldozatainak segítéséért.

A beszélgetés végén Neszményi Zsolt köszönetet mondott a kollégáinak, akik az elmúlt négy évben a munkájukkal segítették a kormányhivatal működését. Az ő sikerük is, hogy a kormány értékelése szerint a magyar közigazgatás egyik legjobban működő része lett a területi közigazgatás. Neszményi Zsolt kormánymegbízott hozzátette azt is, hogy közösen vívták ki az elismerést, s az idén továbbviszik a nem könnyű feladatot egy jó munkatársi gárdával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában