Víz világnapja

2019.03.20. 14:00

Melegebb nyár elé nézünk, de a Balaton biztonságban van

A globális klímaváltozás a Balatonnál is érezteti a hatását, ezért fel kell készülni arra, hogy szélsőségesebbé válik az időjárás. A modellek szerint az idei nyár az átlagosnál várhatóan melegebb lesz, átlagos csapadékkal.

Kolumbán Tünde

A globális klímaváltozás hatására sok minden megváltozott az időjárásban, a légkör egy más cirkulációs rendszert épített fel az elmúlt pár évben. Erről Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője beszélt a Víz világnapja alkalmából tartott keddi siófoki konferencián.

A Balaton Fejlesztési Tanács által szervezett rendezvény nyitóelőadásában a szakember arról is szólt, hogy tavaly a Nyugat-Európát sújtó szárazság mellett a Balatonnak óriási szerencséje volt. – A helyi zivatarok egyensúlyban tartották a légkört és a nedvességháztartást, magyarul nem száradt ki a Balaton és nem történt olyan szélsőséges esemény, mint 2003-ban – mondta Horváth Ákos azzal a kiegészítéssel: előfordulhat, hogy idén éppen a mi térségünk felett alakul ki egy szárazságot okozó anticiklon. Ezért is volt fontos, hogy a Balaton üzemi vízszintjét 120 centiméterre emelték.

A meteorológus emlékeztetett arra, hogy a Balaton-parti településeken a tavi cirkulációnak köszönhető helyi mikroklíma teremt kellemes időjárást. – Ha az ember úgy dönt, hogy igyekszik legalább a magas házakat a parttól távolabb felépíteni, és ezzel lehetőséget ad arra, hogy a parti cirkuláció kibontakozzon, akkor jól átszellőzött, kellemes hőmérsékletű parti településeink lesznek.

Horváth Ákos a Siófoki Viharjelző Obszervatórium saját problémájára is felhívta a figyelmet, hiszen az állomás közvetlen szomszédságában négyemeletes épület felhúzását tervezik. A szakember erről már többször beszélt a nyilvánosság előtt és most is hangsúlyozta: ha ez megvalósul, az obszervatórium lezárhatja, sőt kidobhatja a Dunántúl és a Balaton klímaváltozását követő 50 éves adatsorát. A több emeletes, közvetlen tóparti épület a siófoki obszervatórium méréseit is befolyásolná, ami fontos információktól fosztaná meg a balatoni viharjelzést.

A Víz világnapi eseményen a tó új üzemi vízszintje is téma volt. Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese elmondta: a jelenlegi átlagos vízállás 116 centiméter. Ez csapadékosabb tavaszi időjárás esetén nyár elejére 120 centire emelkedhet, ami biztosítja, hogy a nyár végéig nem alakul szélsőségesen alacsony vízállás. Kolumbán Tünde

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában