vetélkedő

2019.03.31. 11:30

Bárhol felhasználhatják a megyei könyvtár mintaprogramját is

Bárhol alkalmazhatják a jövőben a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár mintaprogramját is. A Balogh Melinda szaktájékoztató könyvtáros által kidolgozott jó gyakorlat segít eligazodni a könyvtári állományban, de fejleszti az információkeresési technikát, a szövegértési és a digitális kompetenciát is.

Gyeszát Zsolt

Több mint 340 mintaprogramot küldtek be az országból Az én könyvtáram projekt keretein belül, melyből közel kilencvenet, többek között a somogyi intézményét is kiválasztotta a célra felállított szakmai csapat. Balogh Melinda kapta a feladatot, hogy dolgozza ki a megyei intézmény által javasolt mintaprogramot, a Sherlock Holmes nyomában című könyvtárhasználati vetélkedőt. – Mi már évek óta játsszuk ezt Kaposváron – mondta a könyvtáros. – Az alapötletről egy másik könyvtárban hallottunk korábban, s azt fejlesztettük tovább a mi könyvtárosainkkal. A nemrég közzétett változatot már úgy igyekeztem kidolgozni, hogy az az ország bármelyik bibliotékájában felhasználható legyen és pedagógiai szemléletnek is megfeleljen. Hámoriné Váczy Zsuzsa oktatáskutató volt ebben a mentorom.

Tinédzserektől kezdve akár családok is játszhatnak a vetélkedőben. Sherlock Holmes-hoz köthető jelképeket kell megkeresniük, melyeket a könyvtár több pontján rejtettek el. Egymásra épülő feladatokat kell megoldani, melyek nagyban fejlesztik a könyvtárhasználati, információkeresési tudást. Balogh Melinda szerint igen megoszló, ki-milyen mértékben birtokolja ma ezt a készséget, noha például szakdolgozat írásakor is szükségük van erre a fiataloknak. Abban bízik, hogy a mintaprogramok azokat a fiatalokat is segítenek bevonzani az intézményekbe, akiket az internet némileg eltávolított a bibliotékáktól. Nem véletlen, hogy a vetélkedőnek is vannak olyan részfeladatai, melyek digitális kompetenciákra épülnek.

A somogyi intézmény mintaprogramját a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtárban is kipróbálták már. – Remek érzés, hogy a mi is szolgálhattunk egy jó gyakorlattal – tette hozzá Balogh Melinda. – Örömmel töltött el a munka, mindig is szerettem olvasókkal foglalkozni, problémákat megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában