Süteménysütés

2019.03.21. 19:09

Ha közösen sütnek, biztos lesz a kezdet

Süteményillat szállt csütörtökön az Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári Biztos Kezdet Gyerekházában. Közösen sütöttek finomságokat az intézménybe járó anyukák, akikhez gyengénlátók és látássérültek is csatlakoztak.

Gyeszát Zsolt

Közösségépítő és nem utolsó sorban érzékenyítő céllal rendezték meg a közös tavaszváró programot. – Nagy öröm számunkra, hogy az intézménybe járó édesanyák maximális lelkesedéssel csatlakoznak az ilyen alkalmakhoz – mondta el lapunknak Bacza Barbara, az Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári intézményének vezetője. Hozzátette: abban bíznak, hogy akár hagyomány is lehet a közös sütésből a későbbiekben.

Ám mint megtudtuk, egy kis csavart is vittek a programba. A látó anyukák szimulációs szemüvegen keresztül tapasztalhatták meg a sütés folyamán, milyen lehet együtt élni a különböző látási problémákkal, s nehézségekkel. Többféle szembetegséget és problémát imitáltak a szimulációs szemüvegek. Így arról is képet kaphattak az anyukák, milyen lehet például a homályos látás vagy éppen a csőlátás – tudtuk meg Nemesné Kiss Gabriellától, a Kaposvári Vakok és Gyengénlátók Kistérségi csoportjának vezetőjétől. A csoport vezetője hozzátette: a látássérültek mellett pártoló tagok is részt vettek a közös sütésen.

Görgesits Károlyné is örömmel csatlakozott a programhoz. Mint kérdésünkre elmondta, két éve pártoló tagja a kaposvári vakok és gyengénlátók csoportjának. – Azt hiszem, mindenkinek nagy élmény volt a közös sütés, örömmel jöttünk – jegyezte meg.

S lévén, hogy tavaszváró programról volt szó, arra is gondosan ügyeltek a sütemények készítői, hogy virág formájú linzerek is készüljenek. A süteményeket közösen fogyasztották el.

A gyerekek is élvezték a sütést

Akadt olyan anyuka is, aki már reggel óta segédkezett a finomságok elkészítésénél. Így tett többek között a kaposvári Orsós Krisztina. – Szívesen sütök máskor is, s nem is áll távol tőlem, hisz pék-cukrász a szakmám – mondta el kérdésünkre az anyuka, aki régóta, valamennyi hétköznapon látogatja kislányával a Pécsi utcai biztos kezdet gyerekházat. – Azt hiszem, a felnőttek mellett a gyerekek is élvezték a közös süteménykészítést. Valóban jó közösségépítő hatása van ennek, szép lenne, ha hagyomány lehetne ebből a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában