Netes veszélyek

2019.04.09. 17:36

Pingvinharcos beszélt a tiniknek az online zaklatásról

 Új csatornákat keresnek a kamaszokhoz, hogy hatékonyabb legyen körükben a bűnmegelőzés. Ennek az elképzelésnek a jegyében a Szivárvány kultúrpalotában zenés és dramatizált produkciókat, kisfilmeket is láthattak a kaposvári diákok. Az előadást Siófokon, Fonyódon és Nagyatádon is láthatják majd.

Kovács Gábor

Gergely Viktor, alias Cirius vagy Pingvinharcos napjaink egyik legnépszerűbb magyar Youtube-sztárja a fiatalok körében. 2011 óta online tartalmakat gyárt és élő közvetítéseket vezet, főként számítógépes játékokról, de a képregények, lego vagy Star Wars témakörökben is megnyilvánul. 280 ezer követője, és 68 millió megtekintése van. Gergely Viktor kedden egy kaposvári bűnmegelőzési rendezvény vendége volt, hogy tanácsaival segítse a kamaszokat.

– Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor legyen mindenki a legkevésbé gonosz, amennyire csak lenni tud! – felelte kérdésünkre. – Akár az életben, akár a neten ne bántsunk másokat, és ne tegyünk olyat, amit nem szeretnénk, ha velünk történne!

Cirius hozzátette: az előadásokon főként a cyberbulling, vagyis a netes megfélemlítés és az online zaklatás témájáról kérdezik a fiatalok. Szerinte, ha nem is látjuk be mindannyian, de az internet már az életünk része lett. Hogy ez jó vagy nem, arról lehet vitatkozni, de a szabályok a világhálóra is vonatkoznak.

– Leginkább attól tartok, hogy nem a saját profiljuk alatt írnak rám a neten ismeretlenek, de attól is félek, hogy az utcán egyszerűen rám támadnak – vallotta be a 16 éves Keresztes Cintia Anna, aki osztálytársaival érkezett. Az őket kísérő pedagógus, Márton Lajos kiemelte: fontos a megelőzés, mert ez a korosztály bármikor bűnre csábulhat.

Az Útjelző programban a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával 15 előadást tartanak a Dél-Dunántúlon. Olyan új csatornákat kerestek, amelyek hatékonyabbak a fiataloknál, ezért hívtak meg influenszereket, magyarázta Huszti Gábor őrnagy, az ötletgazda a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Színházi körülmények között szólítják meg a diákokat: a színpadon élő zene szól, dramatizált jelenetek hangzanak el, kisfilmeket láthatnak. A feldolgozott témák a drogfogyasztás, az iskolai erőszak, az online veszélyek és a prostitúció. A műsort egy nyílt beszélgetés követi, ekkor sokan a saját életükből hoznak fel példákat. Az előadást Fonyódon, Siófokon és Nagyatádon is megtartják a napokban.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában